Niezwykła fauna i flora
Niech przemówią liczby:
- 3 km od Bydgoszczy
- 830 hektarów terenów zielonych
- pierwsze wzmianki w XIV w., przyłączenie do miasta w 1977 r.
O czym mowa? Oczywiście o największym parku miejskim w Polsce, czyli parku w Myślęcinku. To tutaj zaglądamy w najnowszym odcinku „Smaków Kujaw i Pomorza”. Na terenie parku korzystać można z wielu różnych atrakcji. Zwiedzić zoo, ogród botaniczny, pojeździć konno, a nawet zjechać na nartach!
Od wsi do miasta
Zaglądamy na pięknie położoną i przedstawiającą urokliwe widoki promenadę.
- Dawniej Myślęcinek był wsią, która należała do majątku szlacheckiego aż do 1945 roku. Po wojnie utworzono tu ośrodek treningowy koni sportowych, część terenów przeznaczono pod ogrody działkowe, a lasy upaństwowiono. W 1977 roku Myślęcinek przyłączono do Bydgoszczy i rozpoczęto budowę Leśnego Parku Kultury i Wypoczynku, który miał służyć wypoczynkowi i rekreacji mieszkańców – opowiada nasz prowadzący Rafał Godziemski.
Tym razem gotuje:
Kiełbasa z bagietką w sosie cebulowo-cydrowym
- kiełbasa dziadkowa śląska PROSIACZEK
- przyprawa do grilla CYKORIA
- 2 szalotki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- szynka na boczku PROSIACZEK
- kminek mielony CYKORIA
- tymianek CYKORIA
- pół jabłka
- świeży tymianek
- łyżka masła
- sól CYKORIA
- czarny pieprz CYKORIA
- 200ml cydru jabłkowego
- świeży szczypiorek
- 25ml sosu sojowego
- 50ml sosu pieczeniowego
- ser mozzarella
- bób
- świeża natka pietruszki
- 3 jajka przepiórcze
- żółty ser
- bagietka
Odcinek powstał we współpracy z:
Prosiaczek
Cykoria