Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 2 - ODC.18 - Myślęcinek - zielone serce Bydgoszczy

Akcja specjalna

Wideo

Zobacz galerię (17 zdjęć)
Tym razem gotujemy w pięknym Myślęcinku, gdzie znajduje się największy w Polsce park miejski. Wystarczy przejechać kilka kilometrów, by odetchnąć wśród bujnej przyrody, a nawet… zjechać na nartach!

Niezwykła fauna i flora

Niech przemówią liczby:
- 3 km od Bydgoszczy
- 830 hektarów terenów zielonych
- pierwsze wzmianki w XIV w., przyłączenie do miasta w 1977 r.

O czym mowa? Oczywiście o największym parku miejskim w Polsce, czyli parku w Myślęcinku. To tutaj zaglądamy w najnowszym odcinku „Smaków Kujaw i Pomorza”. Na terenie parku korzystać można z wielu różnych atrakcji. Zwiedzić zoo, ogród botaniczny, pojeździć konno, a nawet zjechać na nartach!

Od wsi do miasta

Zaglądamy na pięknie położoną i przedstawiającą urokliwe widoki promenadę.

- Dawniej Myślęcinek był wsią, która należała do majątku szlacheckiego aż do 1945 roku. Po wojnie utworzono tu ośrodek treningowy koni sportowych, część terenów przeznaczono pod ogrody działkowe, a lasy upaństwowiono. W 1977 roku Myślęcinek przyłączono do Bydgoszczy i rozpoczęto budowę Leśnego Parku Kultury i Wypoczynku, który miał służyć wypoczynkowi i rekreacji mieszkańców – opowiada nasz prowadzący Rafał Godziemski.
Tym razem gotuje:

Kiełbasa z bagietką w sosie cebulowo-cydrowym

- kiełbasa dziadkowa śląska PROSIACZEK
- przyprawa do grilla CYKORIA
- 2 szalotki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- szynka na boczku PROSIACZEK
- kminek mielony CYKORIA
- tymianek CYKORIA
- pół jabłka
- świeży tymianek
- łyżka masła
- sól CYKORIA
- czarny pieprz CYKORIA
- 200ml cydru jabłkowego
- świeży szczypiorek
- 25ml sosu sojowego
- 50ml sosu pieczeniowego
- ser mozzarella
- bób
- świeża natka pietruszki
- 3 jajka przepiórcze
- żółty ser
- bagietka

Odcinek powstał we współpracy z:

Prosiaczek

Cykoria