Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 2 - ODC.2 – Smakowita potrawa z historią regionu w tle

Akcja specjalna

Wideo

Zobacz galerię (10 zdjęć)
W drugim odcinku cyklu „Smaki Kujaw i Pomorza” Rafał Godziemski, szef restauracji Memo at Home, ponownie gotował w Park Hotelu, który mieści się na granicy bydgoskiego Wilczaka i Okola, tuż przy Kanale Bydgoskim.

To piękne miejsce, idealne na przechadzkę, po której wybornie będzie smakować danie przygotowane przez naszego kucharza.

Ale zanim nastąpiła kulinarna prezentacja, Rafał Godziemski postanowił wprowadzić nas w historyczny klimat związany z Kanałem Bydgoskim. Jego budowę ukończono w drugiej połowie XVIII wieku. Połączył on Wisłę z Odrą, co miało kolosalne znaczenie dla transportu towarowego w regionie. Rozpoczynając tu rzeczną podróż, można dopłynąć aż do Atlantyku. W tamtym czasie cała Brda, od śluzy na Czyżkówku po Brdyujście stanowiła jeden wielki port. Inna śluza znajduje się również tutaj, na Okolu. Ten historyczno-kulinarny spacer był również okazją do odwiedzenia niezwykłego Muzeum Kanału Bydgoskiego, w którym kustosz Tomasz Izajasz przedstawił dzieje tej sztucznej drogi wodnej.

Po dawce wiedzy, nadeszła pora na dawkę kulinarnego kunsztu Rafała Godziemskiego. W tej odsłonie kucharz pokazał, w jaki sposób przyrządzić ziemniaki nadziane twarożkiem ze szczypiorkiem i z gulaszem z fasolą i roladą boczkową. Wykonanie tego dania nie powinno nikomu nastręczyć problemów. Jest stosunkowo proste, a efekt znakomity! Po degustacji warto się przewietrzyć. Okolice kanału zapraszają.

- O skali znaczenia Bydgoszczy jako miasta żeglugowego może świadczyć fakt, że na przełomie XIX i XX w. blisko trzy tysiące flisaków pracowało tylko dla największego armatora - Lloyda Bydgoskiego. W późniejszych latach, kanał był uważany za najsprawniejszą drogę wodną II Rzeczpospolitej. Jego znaczenie spadło dopiero po II wojnie światowej. Dzisiaj przepustowość Kanału Bydgoskiego jest wykorzystywana tylko w niewielkiej części. Za to pięknie wpisuje się on w krajobraz Bydgoszczy – kończy Rafał Godziemski.

PRZEPIS

Dukane ziemniaki nadziane twarożkiem ze szczypiorkiem na duszonej roladzie boczkowej Dobrodzieja z dodatkiem fasoli.

• Ziemniaki 130g
• Masło 20g
• Twarożek 50g
• Szczypiorek
• Sól CYKORIA
• Pieprz CYKORIA
• Mleko
• Ser żółty tarty 40g
• Rolada Dobrodzieja PROSIACZEK 180g
• Fasola biała ugotowana 40g
• Cebula 30g
• Koncentrat pomidorowy 30g
• Majeranek CYKORIA
• Liść laurowy CYKORIA
• Ziele angielskie CYKORIA
• Musztarda CYKORIA
• Suszona natka pietruszki CYKORIA

PARTNERZY

Cykoria

Prosiaczek

Park Hotel