Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 2 - ODC.4 - Wielka Nieszawka - Tajemniczy świat Olenderskich osadników

Akcja specjalna .

Wideo

Zobacz galerię (10 zdjęć)
W najnowszym odcinku wracamy do Wielkiej Nieszawski i Olenderskiego Parku Etnograficznego. Opowiadamy o historii i zwyczajach panujących niegdyś w tej społeczności. I oczywiście gotujemy!

Równość i pokora

Niewiele osób wie, że Olendrzy byli mennonitami. To wyznanie wywodzące się z protestantyzmu, powstałe w Holandii w XVI w. Na ternie skansenu nie ma budynku kościoła i to nie jest przypadek. Religia mennonitów miała trochę wspólnego z anabaptyzmem. Mennonici również chrzcili dorosłych, a nie dzieci. Byli pokorni wobec władzy i nie przyjmowali urzędów. Uważali, że wszyscy są równi pod względem prawa i majątku, a za jedyną dopuszczalną formę własności uznawali dzierżawę.

Nie dla polonizacji

Olendrzy nie dali się spolonizować. Wynikało to z różnic narodowościowych. - W latach 20-tych wielu z nich wyjechało do Ameryki Północnej lub Południowej. Ci którzy zostali w dalszym ciągu zajmowali się rolnictwem. II RP zwolniła Olendrów od służby wojskowej z bronią w ręku, służyli jedynie w oddziałach sanitarnych. Ci, którzy przeżyli II wojnę światową wyemigrowali, głównie do Kandy. Dlaczego tak się stało? – opowiada Rafał Godziemski.

Między innymi odpowiedź na to pytanie tylko w najnowszym odcinku „Smaków Kujaw i Pomorza”.

Nie tylko historią człowiek żyje…

Tym razem w domu z Niedźwiedzia nasz prowadzący przygotowuje….

Szynkę na boczku w sosie musztardowym z ziemniakami

- Plaster szynki na boczku PROSIACZEK Grubości ok. 1 centymetra
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- Gałązka tymianku
- 3 łyżki masła z Warlubia JAGR
- Czubata łyżka cukru
- Czubata łyżka mąki
- ¼ szklanki białego wina
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej OCETIX
- Szczypiorek
- 1 łyżka kremowej ze śmietanką 18% JAGR
- 2 wcześniej ugotowane ziemniaki
- Sól
- Pieprz
- Gałązka rozmarynu
- Pestki dyni
- Natka pietruszki

Odcinek powstał we współpracy z:
Prosiaczek
Jagr
Ocetix

Dodaj ogłoszenie