Smaki Kujaw i Pomorza – SEZON 2 - ODCINEK 8. - Skansen, który przenosi w czasie

Akcja specjalna .

Wideo

Zobacz galerię (13 zdjęć)
Gdzie możesz poczuć się jak na Kaszubach, w Borach Tucholskich, na Kociewiu, Kujawach i Ziemi Chełmińskiej jednocześnie? W samym sercu Torunia, a konkretnie w skansenie Muzeum Etnograficznego. To właśnie tutaj zaglądamy w najnowszym odcinku „Smaków Kujaw i Pomorza”.

Wiekowe obiekty

Torunianie i turyści z całej Polski dobrze znają ten widok: charakterystyczny wiatrak, który jest prawdziwym symbolem dawnych czasów. Nie każdy wie, że w skansenie znajduje się aż 19 obiektów pochodzących z XVIII i XIX wieku. Zostały one przeniesione z różnych miejsc.

Zwiedzając ekspozycję w centrum Torunia można przenieść się w czasie. Na terenie 1,7 ha prezentowane są chałupy, zabudowania gospodarcze, remiza strażacka, kuźnia, młyn wodny oraz barka rybacka. A oprócz mała wiejska architektura, czyli piwniczki-ziemianki, przybudówki, studnie, gołębnik, przykłady różnorodnych płotów i ogródków kwiatowych i warzywnych oraz przydrożne krzyże i przydomowe kapliczki.

Najbardziej charakterystyczny jest wiatrak „Koźlak” z Wójtówki w gminie Bądkowo. Pracowały w nim trzy pokolenia młynarzy z rodziny Salamońskich.

- _Dziś, mimo że wiatrak ma już grubo ponad 100 lat, nadal jest pełni sprawny _– opowiada nasz prowadzący Rafał Godziemski, szef bydgoskiej "Memo at Home".

I oczywiście gotuje. Tym razem… Kiełbasę dziadkową do grzania z cebulką i kopytkami w sosie pomidorowym

  • 3 łyżko sosu bolońskiego POLSKIE PRZETWORY
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego POLSKIE PRZETWORY
  • 0,5l soku pomidorowego POLSKIE PRZETWORY
  • 2 kiełbasy Dziadkowe do grzania PROSIACZEK
  • 1 łyżka masła
  • Olej do smażenia
  • Szalotka
  • Cebula (zwykła)
  • 3 ząbki czosnku
  • Natka pietruszki
  • Szczypiorek
  • Majeranek CYKORIA
  • Papryka słodka CYKORIA
  • Kminek CYKORIA
  • Pieprz ziołowy CYORIA
  • 80g żółtego sera
  • Kopytka

Niesamowity aromat

W skansenie nie brakuje też obiektów, które nawiązują do tradycji kulinarnych. W odcinku prezentujemy m.in. rekonstrukcję pieca chlebowego z końca XIX w. Takie piece najczęściej budowano nieopodal zagrody, na polu lub w obrębie ogrodu czy sadu. Często jeden piec były używany przez kilka rodzin.

- Może szkoda, że dzisiaj już takich pieców prawie nie ma, bo aromat pieczonego w nim chleba musiał być niesamowity – mówi Rafał Godziemski.

Więcej ciekawostek w najnowszym, ósmym odcinku „Smaków Kujaw i Pomorza”.

Odcinek powstał we współpracy z:

Prosiaczek

Cykoria

Polskie przetwory

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3