Wiekowe obiekty
Torunianie i turyści z całej Polski dobrze znają ten widok: charakterystyczny wiatrak, który jest prawdziwym symbolem dawnych czasów. Nie każdy wie, że w skansenie znajduje się aż 19 obiektów pochodzących z XVIII i XIX wieku. Zostały one przeniesione z różnych miejsc.
Zwiedzając ekspozycję w centrum Torunia można przenieść się w czasie. Na terenie 1,7 ha prezentowane są chałupy, zabudowania gospodarcze, remiza strażacka, kuźnia, młyn wodny oraz barka rybacka. A oprócz mała wiejska architektura, czyli piwniczki-ziemianki, przybudówki, studnie, gołębnik, przykłady różnorodnych płotów i ogródków kwiatowych i warzywnych oraz przydrożne krzyże i przydomowe kapliczki.
Najbardziej charakterystyczny jest wiatrak „Koźlak” z Wójtówki w gminie Bądkowo. Pracowały w nim trzy pokolenia młynarzy z rodziny Salamońskich.
- _Dziś, mimo że wiatrak ma już grubo ponad 100 lat, nadal jest pełni sprawny _– opowiada nasz prowadzący Rafał Godziemski, szef bydgoskiej "Memo at Home".
I oczywiście gotuje. Tym razem… Kiełbasę dziadkową do grzania z cebulką i kopytkami w sosie pomidorowym
- 3 łyżko sosu bolońskiego POLSKIE PRZETWORY
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego POLSKIE PRZETWORY
- 0,5l soku pomidorowego POLSKIE PRZETWORY
- 2 kiełbasy Dziadkowe do grzania PROSIACZEK
- 1 łyżka masła
- Olej do smażenia
- Szalotka
- Cebula (zwykła)
- 3 ząbki czosnku
- Natka pietruszki
- Szczypiorek
- Majeranek CYKORIA
- Papryka słodka CYKORIA
- Kminek CYKORIA
- Pieprz ziołowy CYORIA
- 80g żółtego sera
- Kopytka
Niesamowity aromat
W skansenie nie brakuje też obiektów, które nawiązują do tradycji kulinarnych. W odcinku prezentujemy m.in. rekonstrukcję pieca chlebowego z końca XIX w. Takie piece najczęściej budowano nieopodal zagrody, na polu lub w obrębie ogrodu czy sadu. Często jeden piec były używany przez kilka rodzin.
- Może szkoda, że dzisiaj już takich pieców prawie nie ma, bo aromat pieczonego w nim chleba musiał być niesamowity – mówi Rafał Godziemski.
Więcej ciekawostek w najnowszym, ósmym odcinku „Smaków Kujaw i Pomorza”.
Odcinek powstał we współpracy z:
Prosiaczek