Zanim przejdziemy do pysznej potrawy przygotowanej przez Rafała Godziemskiego, zapraszamy na odrobinę historii i ciekawostek z regionu.
W Skrwilnie w latach 60. XX wieku prowadzono badania archeologiczne, przy których odkryto m.in. drewnianą konstrukcję wału, pozostałości po domach, ulicach i studniach. Mieszkańców z tych terenów pod koniec XII wieku wypędził ogień.
Archeolodzy znaleźli tu jednak także prawdziwe skarby z czasu renesansu – biżuterię i srebrne naczynia z wygrawerowanymi datami i nazwiskami właścicieli. Skarby te prawdopodobnie zostały ukryte w czasie potopu szwedzkiego.
Warto poznać więcej szczegółów dotyczących tej historii.

A co dziś gotujemy?
Letnia sałatka z podsmażaną kiełbasą meksykańską
- Kiełbasa meksykańska ŻBIKOWSCY
- 1,5 pomidora
- Świeży szpinak
- Sałata
- 0,5 czerwonej cebuli
- Chili CYKORIA
- Pieprz cytrynowy CYKORIA
- Ząbek czosnku
- Sól CYKORIA
- Pieprz czarny CYKORIA
- Natka pietruszki
- Rzodkiewka
- Grzanki
- Parmezan
- Oliwa z oliwek
Partnerem odcinka jest:
Cykoria
Gmina Skrwilno
ZMP Żbikowscy