https://pomorska.pl
reklama

Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 3 - ODC 15 - Skrwilno cz. 2

Akcja specjalna Smaki Kujaw i Pomorza
Zapraszamy na kolejny odcinek Smaków Kujaw i Pomorza w Skrwilnie – miejscowości pełnej ciekawostek i urokliwych terenów. A co dziś ugotujemy?

Zanim przejdziemy do pysznej potrawy przygotowanej przez Rafała Godziemskiego, zapraszamy na odrobinę historii i ciekawostek z regionu.

W Skrwilnie w latach 60. XX wieku prowadzono badania archeologiczne, przy których odkryto m.in. drewnianą konstrukcję wału, pozostałości po domach, ulicach i studniach. Mieszkańców z tych terenów pod koniec XII wieku wypędził ogień.

Archeolodzy znaleźli tu jednak także prawdziwe skarby z czasu renesansu – biżuterię i srebrne naczynia z wygrawerowanymi datami i nazwiskami właścicieli. Skarby te prawdopodobnie zostały ukryte w czasie potopu szwedzkiego.

Warto poznać więcej szczegółów dotyczących tej historii.

A co dziś gotujemy?

Letnia sałatka z podsmażaną kiełbasą meksykańską

  • Kiełbasa meksykańska ŻBIKOWSCY
  • 1,5 pomidora
  • Świeży szpinak
  • Sałata
  • 0,5 czerwonej cebuli
  • Chili CYKORIA
  • Pieprz cytrynowy CYKORIA
  • Ząbek czosnku
  • Sól CYKORIA
  • Pieprz czarny CYKORIA
  • Natka pietruszki
  • Rzodkiewka
  • Grzanki
  • Parmezan
  • Oliwa z oliwek

Partnerem odcinka jest:
Cykoria
Gmina Skrwilno
ZMP Żbikowscy

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska