Czy wiecie, że Dobrzyń nad Wisłą ma prawa miejskie dłużej niż np. Toruń? To historyczna stolica Ziemi Dobrzyńskiej, miasto z ciekawą historią i niesamowitymi widokami. Zobaczymy je w nowym odcinku gotowania z naszym mistrzem kuchni, Rafałem Godziemskim.
Przy okazji zapraszamy na małą lekcję historii. W 1228 roku Konrad Mazowiecki osadził na tych terenach braci dobrzyńskich, którzy mieli bronić księstwa przed najazdami Prusów. Rycerze nie odnieśli jednak sukcesów i po kilku latach przyłączyli się do Krzyżaków. Burzliwe losy tych ziem sprawiały, że miasto parokrotnie później wracało do Polski i ponownie zagarniane było przez zakon. Jak to wyglądało i co obecnie można zobaczyć w tej miejscowości? Więcej szczegółów w filmie, razem z przepisem na kolejne, pyszne danie.
Gościem odcinka jest Paweł Śliwiński, który wytyczył przebiegający tędy szlak św. Jakuba!

Paluchy z ciasta francuskiego z aromatycznym farszem
Farsz
- Plaster ok. 0,5 cm boczku wędzonego ŻBIKOWSCY
- Cebula
- Olej do podsmażenia boczku
- Mięso wieprzowe mielone, ok. 200 g
- Szczypiorek
- Pieprz cytrynowy CYKORIA
- Papryka wędzona CYKORIA
- Pomidory suszone CYKORIA
- Pieprz czarny CYKORIA
- Sól CYKORIA
Sos
- 3 łyżki sosu ajvar
- Ogórek małosolny
- Papryka wędzona CYKORIA
- Pieprz czarny CYKORIA
- Ciasto francuskie
- Odrobina mąki
- Worek cukierniczy
- 1l oleju
- Pomidorki koktajlowe do dekoracji
PARTNERZY:
Cykoria
ZMP Żbikowsy
Gmina Dobrzyń nad Wisłą
Dobrzyńskie Centrum Sportu i Turystyki