18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 3 - odc. 31 - Muzeum Okręgowe w Bydgoszczy, cz. 2

Akcja specjalna Smaki Kujaw i Pomorza

Wideo

Udostępnij:
Dziś jesteśmy w spichrzach nad Brdą. Dlaczego? Obejrzyjcie kolejny odcinek Smaków i przekonajcie się sami!

To tu magazynowano kiedyś produkty rolne, które transportowano Wisłą do Gdańska, a Kanałem Bydgoskim do Berlina. Żegluga rzeczna w staropolskiej Bydgoszczy była głównym powodem rozwoju miasta. Dziś można tutaj obejrzeć wystawę dziejów miasta zatytułowaną „Od Starego Rynku do Placu Wolności”, która wyjaśnia związki miasta z transportem wodnym. Od 16 grudnia w spichrzach prezentowana będzie również wystawa czasowa „Przepis na Bydgoszcz. Kulinarne tradycje miasta i regionu”. I to właśnie zainspirowało Rafała Godziemskiego do przyrządzenia kolejnego pysznego dania.


Morszczuk w sosie meksykańskim

  • Filet morszczuka
  • Odrobina oleju
  • Przyprawa do ryb CYKORIA
  • Pieprz biały CYKORIA
  • Sok z cytryny
  • Cebula
  • Ząbek czosnku
  • Kilka pieczarek
  • Łyżka masła
  • Łyżeczka koncentratu pomidorowego POLSKIE PRZETWORY
  • Pół kieliszka białego wina
  • 2 łyżki sosu meksykańskiego POLSKIE PRZETWORY
  • Marchewka
  • Seler
  • Pietruszka
  • Mrożony groszek
  • Natka pietruszki
  • Prażone migdały

Partnerem odcinka są:
Polskie Przetwory
Cykoria

Dodaj ogłoszenie