Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 3 - ODC 4 - Kuchnia PRL, cz. 2

Akcja specjalna Smaki Kujaw i Pomorza
Dziś ponownie zaglądamy do Muzeum PRL-u w Toruniu, gdzie wspólnie z naszym prowadzącym będziemy wspominać kulinarne anegdoty z minionej epoki i oczywiście ugotujemy coś pysznego!

W PRL-u władza próbowała ingerować w wiele sfer życia. W 1959 roku minister handlu zarządził, że poniedziałki będą daniami bezmięsnymi w sklepach i tzw. placówkach gastronomicznych. Oczywiście w trosce o zdrowie obywateli...

- Obywateli jedzących, według władzy, za dużo mięsa, a za mało podrobów, które oficjalnie mięsem nie były. Oczywiście ta polityka miała po prostu przysłonić problem niedoboru mięsa na rynku - mówi Rafał Godziemski.

Kulinarne historie z PRL-u

Toruńskie Muzeum PRL-u położone jest nieopodal dworca Toruń-Miasto. W budynku znajdziemy m.in. PRL-owskie mieszkanie pełne dawnych mebli, a także odtworzone biuro komisariatu milicji. To miejsce, które idealnie nadaje się do wspominania historii z czasów sprzed transformacji ustrojowej.

- Władysław Gomułka, I Sekretarz KC PZPR słynął ze skąpstwa. Przekonywał, że Polska Ludowa nie musi importować cytryn, bo przecież witamina C jest też w kiszonej kapuście. Premier Józef Cyrankiewicz nie podzielał tego poglądu. W czasie spotkania miał zaproponować towarzyszowi Władysława herbatę. Według anegdoty podał ją z… kiszoną kapustą. Gomułka ustąpił i czasami udawało się kupić cytryny w PRL-u - opowiada Rafał Godziemski.

A z jakich składników skorzysta nasz prowadzący w dzisiejszym programie?

Panierowana mortadela z farszem pieczarkowo-czosnkowym

  • Mortadela z papryką – plaster grubości 3 cm
  • Pieczarka
  • Cebula
  • 2 jaka
  • Tymianek CYKORIA
  • Szczypiorek
  • Sól CYKORIA
  • Pieprz czarny CYKORIA
  • Odrobina żółtego sera
  • 2 łyżki CREMAJO CZOSNEK
  • 200 g mąki
  • 200 g bułki tartej
  • Olej do smażenia

Odcinek powstał we współpracy z:
Cykoria
Cremajo