Czym wyróżnia się mięso szkockiej rasy highland cattle? To krowy, które cały rok żyją na wolnym wybiegu, żywią się trawą lub w czasie zimy słomą, w ich diecie znajdują się wyłącznie naturalne składniki. Poza tym, hodowcy dbają, by bydło nie doświadczało stresu, dzięki czemu mięso ma mniej tłuszczu i cholesterolu.
Ale to tylko część ciekawostek, o których usłyszycie w nowym odcinku. Co warto zobaczyć w Brodnicy? Jaka historia kryje się za turystycznymi perełkami?
Sprawdźcie sami!
Wołowe żeberka duszone w czerwonym winie - podawane z kluskami i sosem grzybowym, np. z boczniaków
- Żeberka wołowe, ok. 1,5 kg KRÓLWESKA WOŁOWINA
- Pół szklanki oleju
- Czosnek granulowany CYKORIA
- Liść laurowy CYKORIA
- Papryka wędzona słodka CYKORIA
- Ziele angielskie CYKORIA
- Papryka czerwona w płatkach CYKORIA
- 2 cebule
- 3 marchewki
- Pół selera
- Kilka ząbków czosnku
- Świeży tymianek
- 3 łyżki miodu
- 4 łyżki sosu sojowego
- Szklanka czerwonego wina
- Szklanka wody
- Passata z papryką i czosnkiem POLSKIE PRZETWORY
Sposób przygotowania
Do garnka wkładamy spory kawałek żeberka, mięso polewamy olejem i doprawiamy: czosnkiem granulowanym, kilkoma listkami laurowymi, wędzoną słodką papryką, zielem angielskim i papryką czerwoną w płatkach, która powinna się lekko rozgotować i tym samym zagęścić sos. Całość mieszamy w garnku.
Mięso powinno smażyć się przez dłuższą chwilę, z zewnątrz na złoty kolor. Następnie dodajemy cebulkę, marchewkę, odrobinę selera, dużą porcję czosnku, tymianek. Polewamy miodem, sosem sojowym i czerwonym winem. Dodajemy wody, zagotowujemy całość. Do dania używamy również passaty - produktu przypominającego domowy przecier pomidorowy.
Tak przygotowane żeberka dusimy na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny. Garnek można także włożyć na podobny czas do piekarnika ustawionego na 200 stopni.
Danie najlepiej komponuje się z kluskami, do których robimy bazę z boczniaków - smażymy je z cebulką, zalewamy białym winem, odrobiną śmietany i dusimy przez 15 minut.
Na patelnię wlewamy trochę oleju i gdy się rozgrzeje, wykładamy kluski. Doprawiamy solą i czarnym pieprzem, dodajemy przygotowane wcześniej boczniaki i na koniec pokrojoną natkę pietruszki.
Partnerem odcinka są:
Polskie Przetwory
Cykoria
Królewska Wołowina
„Smaki Kujaw i Pomorza – przepisy inspirowane miejscami, spotkaniami i historią”
Książka dostępna jest w naszych biurach, od poniedziałku do piątku w godz. 8:00-16:00:
* Bydgoszcz, ul. Zamoyskiego 2 i ul. Śniadeckich 20
* Grudziądz, ul. Wybickiego 38
* Inowrocław, Aleja Ratuszowa 15
* Toruń, ul. Grudziądzka 46-48
* Włocławek, ul. Żabia 29
Zamówienia składać można również telefonicznie pod nr. 601 923 775.
Cena: 19,90 zł
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Weronika Rosati rozebrała się do rosołu. Chwilę później cała się ślizgała... Powabna?
- Buty, które miała na stopach Cichopek, wyprzedają się na pniu! Padliśmy na widok cen
- Jan Królikowski TEŻ ROZSTAŁ SIĘ z matką swojego dziecka! Wszystko wyszło na jaw
- Pokazali z bliska szyję Małgorzaty Kożuchowskiej. Widać już upływ czasu? | ZDJĘCIA