Na terenie Muzeum Wodociągów zobaczyć możecie między innymi replikę średniowiecznego rurmusa. Takie urządzenie przed wiekami znajdowało się koło kościoła farnego. Za pomocą rurmusa w XVI wieku dostarczano do Bydgoszczy wodę z Brdy ponad murem miejskim. System był zawodny i dosyć szybko, bo po jakiś 20 latach, zmieniono źródło wody. Brdę zastąpiła Dolina Pięciu Stawów.
Więcej historycznych i kulinarnych ciekawostek jak zawsze w nowym odcinku Smaków Kujaw i Pomorza. Zobaczcie sami!
Mozarella zapiekana w sosie pomidorowym z oliwkami i kaparami
- Oliwa do smażenia
- Cebula
- Czosnek
- Łyżka masła
- Łyżka kaparów
- Łyżka czarnych oliwek
- 50ml białego wina
- Papryka słodka wędzona CYKORIA
- Czosnek niedźwiedzi CYKORIA
- Czarny pieprz CYKORIA
- Passata rustica POLSKIE PRZETWORY
- Woda
- Sól CYKORIA
- Łyżka śmietany 30% lub 36%
- Świeża kolendra
Podawać z gnocchi lub kopytkami.
Partnerem odcinka są:
Polskie Przetwory
Cykoria
„Smaki Kujaw i Pomorza – przepisy inspirowane miejscami, spotkaniami i historią”
Książka dostępna jest w naszych biurach, od poniedziałku do piątku w godz. 8:00-16:00:
* Bydgoszcz, ul. Zamoyskiego 2 i ul. Śniadeckich 20
* Grudziądz, ul. Wybickiego 38
* Inowrocław, Aleja Ratuszowa 15
* Toruń, ul. Grudziądzka 46-48
* Włocławek, ul. Żabia 29
Zamówienia składać można również telefonicznie pod nr. 601 923 775.
Cena: 19,90 zł