Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 4 ODCINEK 9 – Kanał Bydgoski, cz. 1

Akcja specjalna Smaki Kujaw i Pomorza
Udostępnij:
Dziś odwiedzamy Bydgoszcz, a konkretnie Muzeum Kanału Bydgoskiego, po którym oprowadzi nas niezastąpiony Rafał Godziemski. Sprawdźcie, co przy okazji ugotuje.

Dlaczego w Bydgoszczy nie ma żadnego dużego średniowiecznego kościoła? Jak to możliwe, ze dawniej Toruń był od Bydgoszczy nawet siedmiokrotnie większy, a dziś gród na Brdą to największe miasto regionu?

Rafał Godziemski poszuka odpowiedzi na te i inne pytania. Nie zabranie oczywiście pysznego, autorskiego dania.
- Wybierając przepis na dzisiaj, zastanawiałem się czy postawić na kuchnię inspirowaną zawartością sakw dawnych wędrowców, np. czerstwym chlebem – tak zwanych chrupackim lub flisackim - czy jednak zostać przy rybach rzecznych – mówi mistrz kuchni.

Na co się zdecydował?

Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 4 ODCINEK 9 – Kanał Bydgoski, cz. 1

Zobaczcie film!

PRZEPIS

Zupa chlebowa

  • Litr wody
  • Kilka kromek chleba na zakwasie
  • Olej do smażenia
  • Cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • Kawałek wędzonego boczku
  • Ziele angielskie CYKORIA
  • Lubczyk CYKORIA
  • Liść laurowy CYKORIA
  • Majeranek CYKORIA
  • Sól morska CYKORIA
  • Pieprz kolorowy CYKORIA
  • 2 łyżki masła
  • Szczypiorek
  • Kilka pomidorków koktajlowych
  • Natka pietruszki
  • Kilka łyżek śmietany

PARTNERZY
Polskie Przetwory
Cykoria

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Więcej informacji na stronie głównej Gazeta Pomorska
Dodaj ogłoszenie