Kręciołki spod Kowala, smaczna szarlotka á la Marynia, a także roladki z łososia zaprezentowali w Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie uczniowie z Zespołu Szkół CKR w Kowalu. Stoisko gastronomiczne tej placówki, która podlega ministrowi rolnictwa, towarzyszyło obradom na temat polskiego dziedzictwa kulinarnego w dobie nowoczesnej produkcji i przetwarzania żywności.
Uczniowie z kowalskiego Zespołu Sszkół CKR przygotowali prezentację pod okiem swoich nauczycieli przedmiotów zawodowych: Anny Górskiej i Ewy Perlińskiej.
Potrawy wystawione były na pięknie udekorowanym stole, a dekorację warzywami i owocami sporządzono w oparciu o zasady carvingu. Poza walorami smakowymi szczególne zaciekawienie budził misternie wykonany paw oraz kompozycje kwiatowe - wykonane z cykorii, rzodkwi, papryki i karambola.
Przy okazji promowano też samą szkołę, która cieszy się dużym zainteresowaniem rolniczej młodzieży z Kowala i okolic.
Czytaj e-wydanie »