https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Spożywanie kakao uodparnia nasz organizm

oprac. (mp)
Picie kakao może wydłużyć nam życie
Picie kakao może wydłużyć nam życie sxc.hu
Amerykańscy badacze odkryli, że kakao może obniżać ryzyko zawałów, wylewów, nowotworów i cukrzycy nawet o 10 proc.

Eksperci analizowali dietę panamskiego plemienia Kuna i dowiedli, że jego członkowie, którzy spożywają blisko 40 filiżanek kakao tygodniowo, rzadko chorują i żyją znacznie dłużej od innych mieszkańców Panamy. Zdaniem naukowców, sekretem leczniczych właściwości kakao jest związek o nazwie epikatechina, występujący również w herbacie, winie i czekoladzie. Niewątpliwie w długowieczności plemienia Kuna dużą rolę odgrywają czynniki genetyczne oraz środowiskowe, jednak badacze są pewni, że kakao, które jest jedynym napojem spożywanym przez tę społeczność, w znacznym stopniu przyczynia się do ich niezwykłej odporności na 4 z 5 najpowszechniejszych schorzeń cywilizacji zachodnich.

Czytaj e-wydanie »
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska