Eksperci analizowali dietę panamskiego plemienia Kuna i dowiedli, że jego członkowie, którzy spożywają blisko 40 filiżanek kakao tygodniowo, rzadko chorują i żyją znacznie dłużej od innych mieszkańców Panamy. Zdaniem naukowców, sekretem leczniczych właściwości kakao jest związek o nazwie epikatechina, występujący również w herbacie, winie i czekoladzie. Niewątpliwie w długowieczności plemienia Kuna dużą rolę odgrywają czynniki genetyczne oraz środowiskowe, jednak badacze są pewni, że kakao, które jest jedynym napojem spożywanym przez tę społeczność, w znacznym stopniu przyczynia się do ich niezwykłej odporności na 4 z 5 najpowszechniejszych schorzeń cywilizacji zachodnich.
Czytaj e-wydanie »Spożywanie kakao uodparnia nasz organizm
oprac. (mp)

Picie kakao może wydłużyć nam życie
Amerykańscy badacze odkryli, że kakao może obniżać ryzyko zawałów, wylewów, nowotworów i cukrzycy nawet o 10 proc.