https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Czekolada zamiast leków

pola
Jeśli nie chcesz chorować, lepiej wprowadź kakao do diety.
Jeśli nie chcesz chorować, lepiej wprowadź kakao do diety.
Kakao zawiera składnik, który ma dla naszego zdrowia znaczenie porównywalne z penicyliną czy tabletkami przeciwbólowymi.

Historia kakao

Historia kakao

- Pierwszymi, którzy je uprawiali, byli podobno Olmekowie około 1500 r. p.n.e.
- Ziaren kakaowca używano w cywilizacji azteckiej do produkcji gorzkiego, gorącego napoju, który nie przypominał w smaku dzisiejszej słodkiej czekolady.
- Ziarna kakaowca zawierają kilkaset składników smakowych.
- Brytyjczycy spożywają przeciętnie 10 kilogramów czekolady na głowę, więcej niż jakikolwiek inny naród europejski.
- Pierwszą tabliczkę czekolady wyprodukował w 1847 roku Anglik Joseph Fry.

Norman Hollenberg, profesor medycyny z Harvard Medical School przez lata prowadził badania wśród Indian Kuna z Panamy. Stwierdził, że cztery najczęstsze powody śmiertelności: wylew, choroby serca, rak i cukrzyca, występowały u przedstawicieli tego ludu rzadziej niż u jednej na 10 osób. Dlaczego?

Smakowita witamina
Naturalne kakao zawiera wysoki poziom epikatechiny, ludzie Kuna uwielbiają kakao. - Jeśli te obserwacje są trafne, możemy powiedzieć bez wahania, że należą one do najdonioślejszych w dziejach medycyny. Wszyscy jesteśmy zgodni, że penicylina i środki znieczulające są bardzo ważne. Ale epikatechina może pomóc w wyeliminowaniu czterech najczęstszych chorób występujących w świecie Zachodu.

Dlatego ma ona tak wielkie znaczenie - mówi Hollenberg w wywiadzie dla czasopisma "Chemist and Industry".

Daniel Fabricant, wiceprezes Natural Products Association w Stanach Zjednoczonych sądzi, że te spostrzeżenia mogą oznaczać konieczność ponownego sformułowania definicji witamin. Uważa się, że 13 istniejących witamin ma fundamentalne znaczenie dla normalnego funkcjonowania, metabolizmu i regulacji rozwoju komórki, a ich niedobory wiąże się zwykle z chorobą.

Związek między wysokim spożyciem epikatechiny a zmniejszonym ryzykiem śmiertelnych schorzeń jest tak uderzający, że należy go zbadać jeszcze dokładniej. Być może choroby te są skutkiem jej niedoboru.

Gorzkie zdrowie?
Epikatechina to flawonoid występujący w herbacie, winie, czekoladzie, niektórych owocach i warzywach. Flawonoidy są usuwane z produktów spożywczych zawierających kakao, ponieważ mają gorzki smak. Mleko i cukier, z którymi w krajach rozwiniętych na ogół pije się kakao, także obniżają jego zdrowotne właściwości.

Kakao o zachowanych flawonoidach, używane do produkcji gorzkiej czekolady, polepsza ukrwienie mózgu i może poprawiać pamięć krótkoterminową. Naukowcy z Nottingham wykazali, że wypicie kakao bogatego w flawonoidy poprawia krążenie na dwie do trzech godzin.

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska