Przez dawne plemiona Indian stewia była wykorzystywana do słodzenia napojów oraz jako składnik leków. W medycynie tradycyjnej roślina wspomagała też leczenie przeziębień i ran. Natomiast dla dzieci liście stewii były rodzajem słodyczy. To ciekawe, że kilogram liści suszonej stewii jest w stanie osłodzić tyle samo, co 15 kilogramów tradycyjnego cukru.
Stewia jest rośliną o małych wymaganiach. Dlatego możemy łatwo uprawiać ją nie tylko na działce, ale także w domu, np. w doniczce.
Uprawa stewii w ogrodzie
Na działce stewię sadzimy w maju. Ale dopiero w momencie, kiedy słońce dobrze nagrzeje ziemię. Wtedy roślina przyjmie się od razu. Bowiem nie znosi przymrozków i jeśli posadzimy ją zbyt wcześnie, możemy ją stracić.
Stewia cieszy się powodzeniem nie tylko na działce. Bez problemu możemy ją uprawiać w doniczkach, w domu. Pozwala na to mało rozwinięty system korzeniowy. Pamiętajmy, aby zmienić doniczkę wraz ze wzrostem rośliny. Stewia nie wymaga szczególnego nawożenia, ale ważne, by w początkowej fazie jej wzrostu podlewać ją płynnymi nawozami wieloskładnikowymi. To pobudzi roślinę do wzrostu.
Stewia jest rośliną jednoroczną. Nie ma zbyt dużych wymagań, co do rodzaju gleby. Najodpowiedniejszą dla niej jest gleba lekka. Jeśli chodzi o podlewanie rośliny, to nie lubi zbyt wilgotnego terenu. Dlatego należy podlewać ją zawsze z umiarem. Roślina ta jest wiotka i łatwo się łamie. Sadźmy ją w miejscu, gdzie będzie osłonięta przed silnymi podmuchami wiatru.

Do czego stosować stewię
Zaparzone liście rośliny mają słodki smak. Doskonale nadają się np. do słodzenia napojów. Plusem liści stewii jest to, że ma mniej kalorii niż np. sam cukier, dlatego powinni stosować ją nie tylko cukrzycy, ale osoby chcące zrzucić kilka zbędnych kilogramów.
Najbardziej wartościowe w tej roślinie są jej bardzo zielone liście, zebrane tuż przed jej kwitnięciem. Szczególnie ważne jest działanie stewii przy cukrzycy i sporym nadciśnieniu. Ta roślina nie ma kalorii. Ponadto działa bakteriobójczo i przeciwgrzybicznie. Można i warto wspomagać nią leczenie egzemy czy zapalenia skóry. Ponadto zwalcza też bakterie przyczyniające się do próchnicy i stosowana jest u dzieci w profilaktyce stomatologicznej. Roślina ta odpowiednio przygotowana poprawia trawienie i przyspiesza leczenie ran. W zależności od tego, do czego chcemy ją zastosować, przygotowujemy wywar z suszonych lub świeżych liści.
Stewia nadaje się poza tym do wszelkiego rodzaju wypieków, przetworów a nawet do różnego rodzaju marynat. Zawarte w stewii substancje słodzące substancje słodzące wytrzymują nawet wysokie temperatury – do 200°C.
Oprócz listków stewii suszymy jej zielone wierzchołki pędów. Zazwyczaj w temperaturze pokojowej. Dzięki obecności witaminy A i C osoby regularnie stosujące stewię mniej zapadają na przeziębienie czy nawet grypę.