Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Świąteczny savoir vivre

(pio)
fot. sxc
Jak ułożyć naczynia i sztućce na świątecznym stole? Jak posadzić gości?

Sztućce układamy od środka na zewnątrz. Po prawej stronie - noże i łyżkę do zupy, po lewej - widelce. Sztućce deserowe kładziemy nad talerzem. Trzonek łyżeczki powinien być zwrócony w prawo, a widelczyka w lewą stronę.

Kieliszek nad czubkiem noża

Kieliszek do napoju do dania głównego stawiamy nad czubkiem noża. Kieliszek do napoju do przekąsek powinien stać niżej i na prawo od tamtego kieliszka. Serwetkę kładziemy po lewej stronie nakrycia albo na talerzu.

Goście dobrze usiedli

Goście nie mogą siedzieć w ścisku, żeby mogli się swobodnie poruszać i odejść od stołu. Gospodarz domu nie może usiąść, dopóki wszyscy goście nie zasiądą. Gdy ustalamy konkretną godzinę rozpoczęcia gościny, zaczekajmy chociaż 20 minut dłużej na wszystkich gości. Po tym czasie można zasiąść do stołu.

Potrawy podaje się zawsze z lewej strony siedzącego gościa, ale napoje i zupy z prawej. Opróżnione talerze zabieramy z prawej strony, a czyste kładziemy z lewej. Serwowaniem alkoholu powinien zajmować się pan domu i najlepiej, jeśli postawi go na bocznym stoliku, a nie na stole.

Jeżeli nóż i widelec leżą na talerzu skrzyżowane, to oznacza, że nasz gość jeszcze będzie jadł. Gdy sztućce leżą równolegle, możemy sprzątnąć nakrycie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska