https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Karp wigilijny - oto przepisy. Tak najlepiej przyrządzić karpia na wigilijną kolację

mm
Tak najlepiej przyrządzić karpia na Boże Narodzenie. Przepisów jest mnóstwo, a wielu z nas sugeruje się tradycyjnymi metodami. Zobacz, jak w prosty sposób możesz przygotować karpia wigilijnego. Szczegóły na kolejnych stronach ---->
Tak najlepiej przyrządzić karpia na Boże Narodzenie. Przepisów jest mnóstwo, a wielu z nas sugeruje się tradycyjnymi metodami. Zobacz, jak w prosty sposób możesz przygotować karpia wigilijnego. Szczegóły na kolejnych stronach ----> SLAWOMIR SEIDLER
Karp wigilijny to nieodłączna potrawa na świątecznych stołach na Boże Narodzenie. Jak go przyrządzić? Przepisów na tą potrawę jest bardzo wiele. Zobacz, jak przygotować karpia, aby smakował wszystkim gościom. Oto sprawdzone przepisy.

Przepis na karpia wigilijnego - tak go można przyrządzić

Karp wigilijny to niewątpliwie tradycja w polskich domach. Niektórzy nie wyobrażają sobie kolacji wigilijnej bez smaku i zapachu smażonego karpia.

Trzeba przyznać, że karp niemal wszystkim Polakom kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Sposobów na jego przygotowanie jest mnóstwo. Niektórzy sięgają po tradycyjne metody, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Inni z kolei sięgają po bardziej nowoczesne przepisy, aby zachwycić gości czymś nowym.

Jaki jest najprostszy sposób na przyrządzenie karpia? W wielu polskich domach pozostaje najprostsza metoda jego przyrządzenia - karpia kroimy w dzwonki, obtaczamy w mące i smażymy na maśle. Są jednak także inne przepisy, dzięki którym karp smakuje jeszcze lepiej.

Karp smażony na Wigilię - oto przepis

  • Jeden karp, najlepiej wagowo od 1200 do 1800 g

  • 2 czubate łyżki bułki tartej

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • sok z jednej cytryny

  • 1 łyżka soli

  • masło do smażenia (3-4 łyżki)

Po dokładnym oczyszczeniu i umyciu karpia kroimy go w dzwonki. Każdy dzwonek nacieramy solą i wkładamy do głębokiego naczynia. Pokrojonego karpia polewamy sokiem z jednej cytryny. Następnie odstawiamy na około pół godziny.

Teraz zabieramy się za panierowanie. Kawałki ryby wyciągamy z naczynia. Do miski wsypujemy dwie czubate łyżki bułki tartej oraz jedną łyżkę mąki. Całość mieszamy i w takiej panierce obtaczamy dzwonki karpia i zabieramy się za smażenie.

Patelnia musi być z grubym dnem i mocno nagrzana. Gdy jest już odpowiednia temperatura wykładamy na nią masło, które rozpuszczamy i następnie kładziemy kawałki obtoczonego karpia. Po kilku minutach każdy dzwonek obracamy na drugą stronę. Gdy są odpowiednio zarumienione, ściągamy je z patelni i wykładamy na ręcznik papierowy, aby nie było na nich nadmiaru tłuszczu.

Przepis na karpia wigilijnego znajdziecie także w naszej galerii.

Jeśli szukamy przepisów na przyrządzenie karpia na Wigilię, możemy także sugerować się przepisami, które polecają polskie gwiazdy kulinarne. Swoim sposobem na przyrządzenie karpia podzieliła się m.in. Magda Gessler.

Karp wigilijny - przepis Magdy Gessler

  • karp, około 1500 g

  • klarowane masło - 1 kg

  • jajko - 4

  • mąka - 2 szklanki

  • bułka tarta - 2 szklanki

  • sól

Karpia pokroić w dzwonka, nasolić i odstawić co najmniej na pół godziny do lodówki a najlepiej na całą noc. Jajka rozbełtać. Masło klarowane rozgrzać w głębokiej patelni. Dzwonka karpia panierować bardzo dokładnie najpierw w mące, potem w jajku, na końcu w bułce tartej. Wkładać porcjami na patelnię z rozgrzanym masłem i smażyć na złoto, raz odwracając w trakcie smażenia.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska