Przepis na karpia wigilijnego - tak go można przyrządzić
Karp wigilijny to niewątpliwie tradycja w polskich domach. Niektórzy nie wyobrażają sobie kolacji wigilijnej bez smaku i zapachu smażonego karpia.
Trzeba przyznać, że karp niemal wszystkim Polakom kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Sposobów na jego przygotowanie jest mnóstwo. Niektórzy sięgają po tradycyjne metody, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Inni z kolei sięgają po bardziej nowoczesne przepisy, aby zachwycić gości czymś nowym.
Jaki jest najprostszy sposób na przyrządzenie karpia? W wielu polskich domach pozostaje najprostsza metoda jego przyrządzenia - karpia kroimy w dzwonki, obtaczamy w mące i smażymy na maśle. Są jednak także inne przepisy, dzięki którym karp smakuje jeszcze lepiej.
Karp smażony na Wigilię - oto przepis
Jeden karp, najlepiej wagowo od 1200 do 1800 g
2 czubate łyżki bułki tartej
1 łyżka mąki pszennej
sok z jednej cytryny
1 łyżka soli
masło do smażenia (3-4 łyżki)
Po dokładnym oczyszczeniu i umyciu karpia kroimy go w dzwonki. Każdy dzwonek nacieramy solą i wkładamy do głębokiego naczynia. Pokrojonego karpia polewamy sokiem z jednej cytryny. Następnie odstawiamy na około pół godziny.
Teraz zabieramy się za panierowanie. Kawałki ryby wyciągamy z naczynia. Do miski wsypujemy dwie czubate łyżki bułki tartej oraz jedną łyżkę mąki. Całość mieszamy i w takiej panierce obtaczamy dzwonki karpia i zabieramy się za smażenie.
Patelnia musi być z grubym dnem i mocno nagrzana. Gdy jest już odpowiednia temperatura wykładamy na nią masło, które rozpuszczamy i następnie kładziemy kawałki obtoczonego karpia. Po kilku minutach każdy dzwonek obracamy na drugą stronę. Gdy są odpowiednio zarumienione, ściągamy je z patelni i wykładamy na ręcznik papierowy, aby nie było na nich nadmiaru tłuszczu.
Przepis na karpia wigilijnego znajdziecie także w naszej galerii.
Jeśli szukamy przepisów na przyrządzenie karpia na Wigilię, możemy także sugerować się przepisami, które polecają polskie gwiazdy kulinarne. Swoim sposobem na przyrządzenie karpia podzieliła się m.in. Magda Gessler.
Karp wigilijny - przepis Magdy Gessler
karp, około 1500 g
klarowane masło - 1 kg
jajko - 4
mąka - 2 szklanki
bułka tarta - 2 szklanki
sól
Karpia pokroić w dzwonka, nasolić i odstawić co najmniej na pół godziny do lodówki a najlepiej na całą noc. Jajka rozbełtać. Masło klarowane rozgrzać w głębokiej patelni. Dzwonka karpia panierować bardzo dokładnie najpierw w mące, potem w jajku, na końcu w bułce tartej. Wkładać porcjami na patelnię z rozgrzanym masłem i smażyć na złoto, raz odwracając w trakcie smażenia.
