Ci, którzy do późna muszą być w pracy, nie są w stanie wszystkiego upiec i ugotować albo zwyczajnie nie chcą - mogą pomóc sobie zamawiając najbardziej czasochłonne potrawy. Pomocą służą firmy cateringowe z regionu. Przykładowo, w „Ugotowanych” w Bydgoszczy litr barszczu kosztuje 20 zł, a zupy grzybowej 35 zł. Za kilogram uszek z grzybami trzeba dać 35 zł, pierogów z kapustą i grzybami 30 zł, pierogów z sandaczem 40 zł, a pasztecików drożdżowych 35 zł. Krokiety z kapustą i grzybami (150 g) kosztują 4,50 zł/szt.
Pierogarnia „Stolnica Kujawska” w Bydgoszczy też ma w ofercie dania i potrawy świąteczne, m.in.: barszcz czerwony na prawdziwym zakwasie buraczanym (20 zł za litr), uszka z pieczarkami (29 zł/20 sztuk), uszka z mięsem (29 zł/20 sztuk), paszteciki z pieczarkami 3 zł/sztukę), krokiet z kapustą i grzybami (3,50 zł/sztukę).
A Bar Akademicki w Bydgoszczy przed świętami kusi: pierogami z kapustą i grzybami (27 zł/kg), pierogami ruskimi (18 zł /kg), krokietami z kapustą i pieczarkami (4 zł/szt), kluskami z makiem (12 zł/kg), barszczem czystym (4 zł/450 ml), karpiem w galarecie (8,90/dzwonek), pstrągiem w galarecie (18 zł/szt.), sernikiem (42 zł/blacha) i pleśniakiem (35 zł/blachę).
„Pychota Garmażerka” z Niewieścina (pod Pruszczem), która oferuje catering na terenie całego województwa, zachęca do zakupu m.in. karpia w galarecie (35 zł/5 kawałków), łososia w galarecie (60 zł/5 kawałków), pstrąga w galarecie (33 zł/cały).
>> Najświeższe informacje z regionu, zdjęcia, wideo tylko na www.pomorska.pl <<
„Caffe Bistro” w Toruniu proponuje choćby: schab ze śliwką w galarecie plus dekoracja (40 zł/12 porcji), paszteciki (20 zł za kilo), pierogi z kapustą i grzybami bądź mięsne (20 zł/kg), plater z łososia plus dekoracja (80 zł), pstrąg dzwonka (100 g/9 zł), ryba po grecku (40 zł/kg), śledź w trzech smakach (40 zł), sałatka warzywna (19 zł/kg).
We Włocławku w świąteczne dania można się zaopatrzyć m.in. w Hotelu Aleksander. Przykładowo litr tradycyjnej zupy rybnej kosztuje tu 35 zł, a żurku po staropolsku 25 zł. Za kilogram bigosu po myśliwsku trzeba zapłacić 35 zł, krokietów z mięsem 30 zł, krokietów z kapustą i grzybami 29 zł, a kapusty z grochem 20 zł.
Ze słodkości Hotel Aleksander oferuje: makowiec świąteczny (29 zł/kg), ciasto z kremem waniliowym i ananasem (75 zł za dużą blachę) i ciasto z kremem krówkowym i prażonym słonecznikiem w karmelu (75 zł).
Wyręczyć w lepieniu pierogów mogą nas również lokale się w tym specjalizujące. Na przykład w „Pierogarni Stary Toruń” 20 sztuk pierogów lepionych kosztuje 32 zł (w porównaniu ze standardową, 30 szt. – 52 zł, 40 szt. - 70 zł, a 50 szt. 84 zł. Za 0,9 l barszczu zapłacimy 14,96 zł.
Zakup gotowych już potraw pozwoli zaoszczędzić sporo czasu. Trzeba jednak pamiętać, że aby skorzystać z takiej możliwości, trzeba złożyć zamówienie odpowiednio wcześniej.
Uwaga, niektóre z firm określają, że zamówienie musi być złożone nie później niż 17-20 grudnia! Inne zaznaczają, że potrawy będą dostarczane do 23 grudnia, gdyż w Wigilię nie pracują. A jeszcze inne najbardziej oblegane, które ustaliły sobie liczbę klientów, których obsłużą, przyjmują zamówienia tylko do wyczerpania limitów. Przed złożeniem zamówienia zapytajcie o terminy odbioru.
Kobiety o tym imieniu są najwierniejszymi partnerkami. Na li...
Najlepszy świąteczny prezent według gwiazd/Agencja TVN