Spis treści
Catering na Wielkanoc 2025
Bydgoszczanka z mężem i dwójką dzieci Wielkanoc w tym roku urządza u siebie. Na świątecznym śniadaniu łącznie z gospodarzami spotka się około 12 osób. Kobieta co roku piecze i gotuje na święta, ale tym razem planowała zamówić gotowe dania.
Zadzwoniła do firmy polecanej przez znajomą, oferującej catering w Bydgoszczy. Jak szybko zadzwoniła, tak szybko zrezygnowała. To po tym, jak zobaczyła cennik tejże firmy, a w nim była szynka wielkanocna za 330 złotych. Pani zarabia najniższą krajową, w przeliczeniu na godzinę prawie 24 zł na rękę, więc musiałaby pracować prawie 14 godzin na tę szynkę.
Szynka - według opisu - ważyła między 2,5 a 3 kg, była wędzona podwójnym dymem, do tego naszpikowana przyprawami oraz "potraktowana sosem chrzanowym". Wspomniana szynka znalazła się jako jeden z głównych (jednocześnie najdroższych) produktów polecanych przez ten zakład na świąteczny stół.
Przyglądamy się stawkom za gotowe potrawy na Wielkanoc 2025 w firmach cateringowych na terenie województwa kujawsko-pomorskiego.
Ceny cateringu wielkanocnego - tyle zapłacimy za gotowe dania
Litr żurku z jajkami i białą kiełbasą w Bydgoszczy można kupić za 45 zł w jednej firmie, a w drugiej za 59 zł. Ta sama zupa w restauracji w Toruniu, zachęcającej do zamawiania u niej cateringu, kosztuje 47 zł. Bydgoszczanie kupią zupę-krem chrzanowy znowu z białą kiełbasą za 48 zł/litr, a restauracja w Toruniu oferuje go za 59 zł. Kto chce zamówić rosół, ten zapłaci za litr 44 zł w Bydgoszczy albo 48 zł w Toruniu.
Teraz przystawki: paszteciki można kupić na sztuki. Ten w wersji XL, mający 100 gramów, z kapustą i grzybami, firma cateringowa w Bydgoszczy sprzedaje za 7 zł, natomiast w restauracji w Toruniu można kupić mniejsze paszteciki na wagę - z tym samym farszem będą kosztowały 40 zł, a "wiosenne", czyli ze szpinakiem - 48 zł.
Na tradycyjny pasztet wielkanocny wydamy 47 zł za kilogram w Bydgoszczy bądź 50 zł w Toruniu. Pasztet z żurawiną w bydgoskim sklepie wyceniono na 59 zł/kg, a w toruńskiej restauracji na 60 zł.
Zamawiając kilogram sałatki jarzynowej, przeważnie zapłacimy od 29 do 49 zł. Pieczarki faszerowane serem i chrzanem to wydatek jakichś 36 zł za kilogram, akurat w bydgoskiej firmie cateringowej. Ziemniaki z koperkiem również się polecają: za 16 zł za kilo. Toruńska restauracja poleca z kolei roladki z szynki w galarecie z warzywami, to za 10 zł za sztukę. Jak ktoś lubi tatar wołowy i go zamówi, ten musi liczyć się z wydatkiem 120 zł za kilo; do kupienia w tej samej restauracji.
Na sztuki można zaś dostać jajka na twardo z nadzieniem ze szparagów i soczewicy. Za jedno trzeba dać 4 zł.
Dania główne na Wielkanoc
Tradycyjny pojedynczy dewolaj (jak kto woli: kotlet de volaille) waży około 150 gramów i kosztuje w firmie cateringowej w Bydgoszczy 20 zł, a w Toruniu 22 zł. 200-gramowa roladka drobiowa to ubytek 21 zł z portfela dla bydgoszczanina oraz 18 zł dla torunianina. Na wielkanocnym stole może ponadto pojawić się udko pieczone. To o wadze około 200 g stanowi wydatek 17 zł w Bydgoszczy.
Toruńska restauracja proponuje w ramach cateringu zrazy: sztuka waży mniej więcej 180 g i kosztuje 24 zł. Na kotlet wieprzowy o wadze 160 g wydamy w tym lokalu 15 zł za sztukę, na kotlet mielony o porównywalnej wadze - 12 zł. Gołąbek w sosie pomidorowym wyceniony został na 13 zł (sztuka o wadze 120 g). Można także wybrać szynkę pieczoną z nadzieniem żurawinowym, to za 20 zł, przy czym sztuka waży przeciętnie 180 g.
Czas na słodko(ści)
Na koniec podajemy uśrednione ceny ciast za kilogram. Pod uwagę wzięliśmy stawki, które obowiązują w cukierniach w naszym regionie. Wielkanocna babka drożdżowa kosztuje 47 zł, szarlotka - 46 zł, makowiec, miodownik i sernik są po 54 zł. Zamawiający brownie zapłaci 65 zł/kg, za tradycyjne ciasto czekoladowe 52 zł, a snickersa 58 zł.
Mazurek to ciasto, bez którego niektórzy nie wyobrażają sobie Wielkanocy. Mazurek królewski ma iście królewską cenę. Trzeba wydać 98 zł za kilogram.
Czy warto zamówić catering wielkanocny?
Kto nie ma czasu ani umiejętności na spędzenie przynajmniej paru godzin w kuchni tuż przed świętami, zamawia catering. Wyjdzie drożej niż gdybyśmy sami gotowali i piekli, ale mamy pewność, że dania i ciasta będą udane.
W niektórych firmach cateringowych, restauracjach i kawiarniach można zamówić zestawy wielkanocne, obejmujące chociażby tzw. deski, talerze w wersji mega lub misy dań (w wariantach np. na obiad, same przystawki, na słodko). Taka misa lub deska kosztują zazwyczaj 500 zł i więcej, ale porcji wystarcza chociażby dla 6 osób - to już na całe święta.
