Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Święta. Co zrobić żeby nie zmarnować żywności?

(Federacja Polskich Banków Żywności) (HEJ)
Ile żywności wyrzucisz w te święta?
Ile żywności wyrzucisz w te święta? fot. (wit)
W tym roku blisko 4 mln ton żywności zmarnujemy i wyrzucimy na śmieci! A święta to czas dużych zakupów - więcej kupujemy jedzenia, przygotowujemy i niestety też marnujemy. A to ma negatywny wpływ na nasze portfele, środowisko!

- Szacuje się, że 1/3 żywności jest wyrzucona do koszy lub kierowana do firm utylizacyjnych - mówi Marek Borowski, Federacji Polskich Banków Żywności. - Część z tych produktów można byłoby uratować, część to wciąż pełnowartościowa żywność. W czasie świąt to szczególnie przykre, kiedy myślimy o ponad 2 mln osób żyjących w trudnych warunkach materialnych w Polsce.

Kilogram zmarnowanej wołowiny oznacza 50 tysięcy litrów zmarnowanej wody potrzebnej do jej wyprodukowania.
Zaś żywność marnowana każdego roku w USA mogłaby wyżywić 2 miliardy ludzi przez rok. Polska niechlubnie zmierza w tym samym kierunku. Możemy oszacować, że w tym roku blisko 4 mln ton żywności zmarnujemy i wyrzucimy na śmieci - to tak jakbyśmy 3-krotnie zapełnili jedzeniem budowany Stadion Narodowy w Warszawie.

Co więc zrobić, żeby w święta nie marnować żywności?

Wciąż do najczęstszych przyczyn wyrzucania żywności, szczególnie w okresie świąt, należą zbyt duże zakupy.

Według badań MillwardBrown SMG/KRC realizowanych na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności 2009, aż 41 proc. badanych wskazało za duże zakupy, jako główną przyczynę wyrzucania jedzenia. Inne i równie ważne przyczyny to złe przechowywanie żywności 27 proc. przegapienie terminu do spożycia 28 proc. lub zakup złego jakościowego produktu 29 proc..

Warto sobie uzmysłowić, że to właśnie my konsumenci, jesteśmy odpowiedzialni za 60 proc. marnowanej żywności, produkcja i dystrybucja to kolejne 40 proc., jak podają szacunki brytyjskiej organizacji WRAP (Waste & Resources Action Programme) .

W święta warto pamiętać o kliku zadach, które pomogą nam ograniczyć marnowanie świątecznej żywności są to:

1. Planowanie zakupów i przygotowanie właściwych porcji.

2. Odpowiednie przechowywanie żywności - trzymanie w chłodzie i zamrażanie.

3. Wykorzystywanie pozostałych składników do innych dań.

Na stronie www.niemarnuje.pl znajduje się specjalna zakładka "Kucharze nie marnują", gdzie znajdziemy ponad 650 przepisów, co zrobić ze składnikami, które pozostały w naszych lodówkach po świętach. Można też skorzystać ze specjalnej interaktywnej aplikacji "Bank Smaków". Wystarczy wybrać odpowiednią kategorię produktów a z niej stosowne składniki, aby aplikacja zaprezentowała nam dopasowane do nich przepisy. Strona zawiera także pomysły na to, jak długo przechowywać żywność.

Udostępnij

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska