
CIENKA I MIĘKKA SKORUPKA
Istnieją mikroorganizmy, które mogą wnikać do wnętrza jajka przez skorupkę. Jest to tym łatwiejsze, im cieńsza i bardziej miękka jest skorupka. Jajka o miękkich skorupkach psują się szybciej.

Data minimalnej trwałości wynosi nie więcej niż 28 dni od dnia zniesienia, wyjaśnia na swojej stronie Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Na opakowaniach jaj sprzedawanych w sklepie znajdziemy konkretną datę.

RZADKIE BIAŁKO
Jeśli białko jajka łatwo się rozlewa i jest rzadkie - to sygnał, że jajko może być nieświeże. Świeże jajko można rozpoznać przez chalazę, czyli białawą strukturę utrzymującą żółtko w centrum białka. Jeśli po rozbiciu jajka i przelaniu go do miseczki chalaza jest dobrze widoczna i mocna - jajko jest świeże.

BIAŁKO JAJKA W RÓŻOWYM ODCIENIU
Jeśli białko jest różowe lub perłowo białe, należy natychmiast wyrzucić jajko. Białko w takich odcieniach prawdopodobnie zaczęło się psuć z powodu obecności groźnych bakterii Pseudomonas, czyli pałeczek ropy błękitnej. Spożycie jajek zanieczyszczonych przez te bakterie może spowodować zatrucie pokarmowe, którego objawy mogą się pojawić po kilku godzinach lub nawet kilku dniach i obejmują rozstrój żołądka, biegunkę, wymioty, gorączkę, nudności i skurcze żołądka.