
Dla wielu osób sałata zielona to produkt jedzony niemal codziennie i na różne sposoby - sałata na kanapkach, jako baza do sałatek, jako dodatek do obiadu na przykład z jogurtem czy śmietaną.
Niestety często sałata, nawet odpowiednio przechowywana, szybko traci swoją świeżość i jędrność. Istnieje kilka prostych trików, które warto zastosować, by wydłużyć świeżość sałaty. Wypróbuj te sposoby na przedłużenie świeżości sałaty w swoim domu.
Jak przedłużyć świeżość sałaty? Co zrobić, aby sałata dłużej zachowała swoją świeżość? Oto skuteczne sposoby na przedłużenie świeżości sałaty. Zobacz koniecznie w naszej galerii >>>>>

Sałatę najlepiej myć, oddzielając wszystkie liście. Warto je umieścić w zlewie z zimną wodą lub na dużym durszlaku. Po opłukaniu liście sałaty należy zostawić do wyschnięcia, np. rozłożone na papierowych ręcznikach.

Jak przechowywać sałatę, wy nie więdła zbyt szybko? Oderwane, umyte i osuszone liście należy ułożyć na zwilżonym na papierowym ręczniku, zwinąć w rulon, umieścić w torebce i włożyć do lodówki. Dzięki temu trikowi zielone listki będą świeże i jędrne nawet przez tydzień.

Popularnym sposobem na przechowywanie sałaty jest wykorzystanie dużego pojemnika kuchennego i ręczników papierowych. Dno pojemnika należy wyłożyć 2-3 warstwami ręcznika papierowego. Na nim wyłożyć umyte i osuszone liście sałaty tak, by każdy mógł swobodnie oddychać. Ważne, aby nie dociskać ani nie układać sałaty lodowej zbyt ciasno. Następnie całość należy przykryć drugą warstwą ręczników papierowych i zamknąć pudełko.