
Do przechowywania sałaty można wykorzystać garnek, sitko i pokrywkę. Sałatę najpierw należy dokładnie umyć i zostawić do osuszenia w durszlaku, a gdy będzie gotowa - umieścić ją razem z sitkiem wewnątrz garnka i przykryć pokrywką. Takim sposobem sałata będzie świeża kilka dni dłużej.

Innym sposobem jest namoczenie dokładnie umytych liści sałaty przez godzinę w bardzo zimnej wodzie. Po godzinie sałatę należy wyjąć i odsączyć z nadmiaru wody, ułożyć na ściereczce i zawinąć niezbyt ciasno. Schować do lodówki a cały proces powtarzać co 2 dni.

Innym sposobem na przedłużenie świeżości sałaty jest przechowywanie jej w wodzie. Główkę sałaty należy umieścić w pojemniku, zalać do pełna zimną wodą, zamknąć i trzymać w lodówce nawet przez pół miesiąca.

Sałaty nie należy przechowywać w foliowej torebce, folii aluminiowej czy w hermetycznym pojemniku. Sałata powinna móc swobodnie oddychać.