
Sałatę najlepiej przechowywać w temperaturze pomiędzy 3 a 5 stopni.

Sałatę najlepiej przechowywać w lodówce w specjalnej szufladzie na warzywa.

Sałatę warto kupować na targu, gdzie często jest sprzedawana w całości, a więc jako główka z korzeniem. Taka sałata zachowuje świeżość dłużej i nie psuje się tak szybko, jeśli zapewni się jej dostęp do wody.

Dobrym sposobem na szybkie osuszenie sałaty jest zakup wirówki do sałaty, która pozwala pozbyć się nadmiaru wody bez uszkodzenia liści.
Co ciekawe, wysuszonej sałaty nie trzeba wyjmować z wirówki i przekładać do innego pojemnika. Budowa urządzenia oddziela liście od dna i zapewnia dobrą wentylację powietrza. Wystarczy zamknąć suchą sałatę w wirówce i włożyć do lodówki, gdzie może być w taki sposób przechowywana nawet 10 dni.