Serwis Zdrowie
Wyprodukowali tabletki z wyciągiem z szafranu. Okazało się, że ich zażycie odwracało zmiany degeneracyjne w nerwach wzrokowych i pozwalało pacjentom na znacznie sprawniejsze czytanie oraz rozpoznawanie znaków.
Szafran to najcenniejsza przyprawa na świecie. Dla wszystkich ludów znających i używających szafranu był on synonimem luksusu. Jako przyprawa, lek i barwnik znany był w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. Jednak dopiero teraz odkryto jego właściwości związane ze wzrokiem.
Dla bardzo wielu starożytnych medyków szafran był lekarstwem na złe samopoczucie, kaszel, katar, bezsenność i impotencję. Dzisiejsze badania dowodzą, że przyjmowanie go w nadmiernej dawce wywołuje stan podekscytowania, porównywalny w pewnej mierze z tym, jaki powoduje opium. Ale zagrożenie powstaje tylko przy spożyciu dużych dawek, a szafran jest przyprawą zawsze stosowaną z umiarem. Zaleca się, żeby nie używać więcej niż 5 g szafranu.
Obecnie największym producentem na świecie jest Turcja, jednak za najlepszy szafran uchodzi ten pochodzący z hiszpańskiej wyżyny La Mancha.