Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
7 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
To popularny emulgator występujący głównie w margarynach,...
fot. doornekamph/pixabay.com

Szkodliwe E-dodatki do żywności. Tym trują nas producenci. Które E mogą szkodzić? Dlaczego nie wszystkie dodatki do żywności są bezpieczne

E471 – Monoglicerydy i diglicerydy kwasów tłuszczowych

To popularny emulgator występujący głównie w margarynach, ale też wielu innych powszechnie spożywanych produktach, m.in. pieczywie, gotowych wypiekach cukierniczych, słodyczach, kremowych deserach, gumach do żucia, daniach mrożonych czy przetworach mięsnych.

Te pochodne tłuszczów, które są złożone z ich niepełnych cząsteczek, występują naturalnie w żywności. Są też dodawane do wysokoprzetworzonych produktów spożywczych w formie pozyskanej sztucznie. Problem w tym, że towarzyszą im wtedy pewne ilości nienaturalnych kwasów tłuszczowych typu trans, dla których nie ma minimalnej dawki obojętnej dla zdrowia, a także tłuszczów zwierzęcych i metali ciężkich, takich jak nikiel, ołów, kadm, arsen, a nawet rtęć. Możliwe komplikacje zdrowotne przy zwiększonym spożyciu glicerydów dotyczą głównie układu krążenia i trawienia.

Zobacz również

Śląskie przystanki pachną truskawkami?! Kampania ALDI

Śląskie przystanki pachną truskawkami?! Kampania ALDI

Z Warszawy do Brukseli

Z Warszawy do Brukseli

Polecamy

Afrykański pomór świń. Ograniczenia i odstrzał dzików w powiecie grudziądzkim

Afrykański pomór świń. Ograniczenia i odstrzał dzików w powiecie grudziądzkim

Srebro Aniołków Matusińskiego i olimpijski awans męskiej sztafety 4 x 400 metrów

Srebro Aniołków Matusińskiego i olimpijski awans męskiej sztafety 4 x 400 metrów

Srebrny medal Polek na MŚ na Bahamach. "Wyszło idealnie!"

GORĄCY TEMAT
Srebrny medal Polek na MŚ na Bahamach. "Wyszło idealnie!"