Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ta młodzież ma indeksy w kieszeni!

(ES)
z rypińskiego ZS nr 3
z rypińskiego ZS nr 3 nadesłane
Uczniowie z Chełmickiego o żywieniu wiedzą wiele. Udowodnili to podczas olimpiady w Poznaniu. Młodzież wróciła z tytułami finalistów.

Zmagania rozpoczęły się w rypińskim Zespole Szkół nr 3. - Do etapu okręgowego awansowało 6 uczniów: Ewa Budzińska, Magdalena Kotwicka, Daria Sobiechowska, Paweł Latopolski, Jacek Szmyciński i Natalia Wiśniewska.

- Trzeci etap olimpiady to już szczebel ogólnopolski - opisuje Agnieszka Jankowska. - Zakwalifikowało się do tego etapu czterech uczniów: Ewa Budzińska, Jacek Szmyciński, Paweł Latopolski i Natalia Wiśniewska. Natalii należą się szczególne gratulacje, gdyż wypadła najlepiej. Zajęła trzynaste miejsce w Polsce.

- Laureaci i finaliści stopnia centralnego olimpiady otrzymują preferencje przy przyjmowaniu na studia oraz uzyskują zwolnienie z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe - podkreśla Agnieszka Meller, nauczycielka technologii żywności w ZS3. - Myślę, że ten wyjazd był dużym sukcesem Czterech naszych uczniów pokonało 1.600 przedstawicieli z 60 innych szkół w Polsce, więc sam udział w etapie ogólnopolskim jest już dużym zwycięstwem, zwłaszcza że trzech uczniów jest dopiero w klasie trzeciej.

Uczniów przygotowały Monika Naruszko, Agnieszka Meller i Karolina Trzcińska.

Organizatorem zmagań był Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Akademii Rolniczej w Poznaniu.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska