
Pyłki brzozy
Z pyłkami brzozy trzeba pomęczyć się do czerwca. W połowie maja stężenie pyłków wciąż jest wysokie, ale eksperci wykazują tendencję spadkową. Warto pamiętać, że alergicy źle reagują na pewne produkty. Ci uczuleni na brzozę powinni unikać surowych warzyw i owoców. Może to wywołać obrzęki jamy ustnej i pieczenie.

Pokrzywa i szczaw
Silnymi alergenami są także pokrzywa i szczaw. Ta pierwsza, choć o wielu wartościach prozdrowotnych, nie jest lubiana zwłaszcza w okresie letnim. Nasilenie pyłków jest wtedy duże. Na szczaw trzeba uważać na wsiach. Uczulenia nie są tak częste jak przy trawach lub drzewach, ale powodują podobne objawy – katar, kichanie i łzawienie.

Grzyby
Co ciekawe, reakcje organizmu mogą wywołać też grzyby. Najczęściej w maju mówi się o tych dwóch zarodnikach: Cladosporium oraz Alternaria. Utrzymują się do jesieni, mogą powodować problemy układu oddechowego.