Tak było na festynie „Smaki Dziedzictwa” pod Mysią Wieżą w Kruszwicy

Dominik Fijałkowski
Dominik Fijałkowski
Przemysław Popowski

W minioną sobotę Kruszwica stała się na kilka godzin centrum ogólnopolskich obchodów Europejskich Dni Dziedzictwa. Pod Mysią Wieżą odbył się wielki festyn pod hasłem „Smaki Dziedzictwa”.

Skosztować można było tam wielu wspaniałych potraw przyrządzonych przez kucharskich mistrzów - Roberta Sowę i Rafała Godziemskiego, jak również przez kucharzy z Fundacji Hodowców Polskiej Białej Gęsi oraz panie z kół gospodyń wiejskich działających na terenie województwa kujawsko-pomorskiego.

Była okazja posmakować napojów lokalnych browarów, zdobyć wydawnictwa związane z Europejskimi Dniami Dziedzictwa i obejrzeć z bliska piękne drapieżne ptaki. Można było spróbować swych umiejętności w strzelaniu z łuku, spisać się w ramach Narodowego Spisu Powszechnego, a także przebadać się i zasięgnąć niezbędnych informacji w stoisku NFZ. Na miejscu prowadzona była akcja szczepień przeciw koronawirusowi.

Organizatorami i partnerami strategicznymi imprezy byli: Ministerstwo Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu, Wojewoda Kujawsko-Pomorski, Burmistrz Kruszwicy oraz Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.