
Kawa może przyspieszyć metabolizm i dodać energii. Może być również ważnym narzędziem dla osób próbujących schudnąć.
Oto pyszne kombinacje, które pomogą dodać zastrzyk energii i schudnąć. Mamy listę produktów, które połączone z kawą prowadzą do najszybszej utraty wagi. Oto pyszne kombinacje, które pomogą zmienić liczbę na wadze w stronę tej wymarzonej. Zobacz w naszej galerii >>>>>

KULOODPORNA KAWA
Ten przepis na kawę jest cudownie bogaty i kremowy. Kuloodporna kawa jest idealna dla tych, którzy próbują zrzucić kilka kilogramów metodą keto. Jest bogata w tłuszcz i daje energię.
350 ml filtrowanej wody
3 czubate łyżki świeżo mielonej kawy (najlepiej ekologicznej)
2 łyżki masła od zwierząt karmionych trawą
1 łyżka oleju kokosowego lub oleju MCT
Kawę zaparzyć ulubioną metodą, używając wody i kawy. Gorący napar wlać do blendera, dodać masło i olej kokosowy. Miksować na wysokich obrotach aż się spieni - około 30 sekund. Przelać do dużej filiżanki i podawać.
Kuloodporna kawa może się niestety szybko znudzić, dlatego warto ją wzbogacić dodatkami.
Można dodać:
- bitą śmietanę kokosową (ubitą stałą część mleczka kokosowego),
- 1/4 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego, 1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej lub cynamonu
- 1 łyżkę naturalnego proszku kakaowego
- 1/4 łyżeczki skórki pomarańczowej

COLD BREW
Cold brew to idealny napój kawowy, szczególnie na wiosnę i lato. Jest świetny dla osób, które starają się schudnąć, ponieważ zwykle ma mocniejszy smak, więc łatwiej uniknąć spożycia dodatkowej ilości mleka i cukru.
Zmiel dość grubo 30 gram dobrej kawy ziarnistej. Zmieloną kawę zalej szklanką zimnej wody, delikatnie wymieszaj kawę z wodą, aż dobrze się połączy. Kawa wypłynie na górę - upewnij się, że cała kawa jest namoczona. Przykryj zimny napar i wstaw do lodówki na minimum 18 godzin, a najlepiej na 24 godziny. Małe sitko o drobnych oczkach wyłóż gazą i umieść je na większej miarce. Powoli przelej kawę przez sitko. Po odcedzeniu przelej kawę do słoika, najlepiej z hermetycznym wieczkiem. Przykryj i wstaw do lodówki. Można tak przechowywać do dwóch tygodni, więc warto przygotować od razu większą porcję. Do pół szklanki zimnego naparu dodać lód i pół szklanki zimnej wody, całość wymieszać do połączenia. Można dodać śmietankę lub mleko według uznania.

JEDWABIŚCIE KREMOWA KAWA Z ORZECHAMI NERKOWCA
Przepis na kremową kawę z orzechami nerkowca zawiera proste składniki, które pomogą obniżyć spożycie tłuszczów nasyconych i dodanych cukrów. Ten przepis wymaga tylko kawy, orzechów nerkowca, miodu i szczypty soli. Wystarczy wszystko zmiksować w blenderze. Takie połączenie składników daje filiżankę kawy, która jest niezwykle satysfakcjonująca dla wielbicieli dekadenckiej kawy.
Kremowa, orzechowa i bardzo satysfakcjonująca. Kawa z nerkowców zmieni Twoje życie!
50 g orzechów nerkowca (namoczonych przez 3-6 godzin)
100 ml mleka z orzechów z nerkowca
250 ml dobrej mocnej kawy
1-2 łyżki syropu klonowego/syropu z agawy/miodu
szczypta soli
Orzechy nerkowca dobrze odsączyć, wrzucić na suchą patelnię, podprażyć chwilę, ostudzić. Do wysokiego blendera wrzucić orzechy nerkowca, wlać mleko i zmiksować na dość gładką konsystencje. Wlać kawę, dodać pozostałe składniki i ponownie zmiksować wszystko, do uzyskania kremowej konsystencji. Podawać.
Kawę można też przygotować na zimno - wystarczy wystudzić i dodać kostki lodu.