
Czosnek jest dostępny w sklepach, na targach, bazarach i w warzywniakach przez cały rok.
Jednak obok polskiego czosnku trafić można bardzo często na czosnek z Chin. Nieuczciwi handlowcy oferują czasem klientom chiński czosnek jako krajowy!
Organizacje konsumenckie szczególnie na zachodzie Europy ostrzegają, że chiński czosnek może posiadać właściwości rakotwórcze. Mówi się także, że bywa modyfikowany genetycznie.
Wiele osób zastanawia się w czasie zakupów, czy na pewno czosnek wrzucony do koszyka pochodzi z polskiej uprawy, czy może przywędrował do nas z Chin. Różnice między czosnkiem polskim a chińskim widać gołym okiem.
Jak odróżnić polski czosnek od chińskiego? Oto skuteczne sposoby na odróżnienie polskiego czosnku od czosnku sprowadzanego z Chin. Poznaj je teraz w naszej galerii >>>>>

Chiński czosnek jest przede wszystkim dużo większy od czosnku wyprodukowanego w Polsce.

Czosnek polski ma przeważnie osnówkę lekko fioletową lub jasnoróżową. Polski czosnek ma też często resztki korzeni. Główki i ząbki chińskiego czosnku mają zwykle (choć nie zawsze) śnieżnobiałą osnówkę.

Chiński czosnek jest znacznie bardziej kształtny i ogólnie ładniejszy niż polski czosnek. Cebulki chińskiego czosnku są większe, ich kształt jest bardziej regularny a główki są wręcz nadnaturalnie śnieżnobiałe.