
Wiele osób zastanawia się, jak odróżnić polskie truskawki od zagranicznych. Odmian truskawek jest wiele, każda smakuje i wygląda nieco inaczej.
Jak odróżnić truskawki polskie od importowanych? Nie jest to proste, ale istnieje kilka sposobów, by odróżnić polskie truskawki od zagranicznych. Poznaj je teraz w naszej galerii >>>>>

Czytanie etykiet może pomóc w odróżnieniu polskich truskawek od zagranicznych. Zgodnie z prawem w Polsce istnieje obowiązek informowania o pochodzeniu produktu na opakowaniu. Plantatorzy zostawiają na opakowaniach i łubiankach numery telefonów czy inne dane kontaktowe, dzięki którym łatwo zweryfikować pochodzenie truskawek. Jeżeli truskawki sprzedawane są na kilogramy - na przykład na targowisku czy w warzywniaku - warto zapytać sprzedawcę. Jeśli ten nie wie, warto przyjrzeć się samym owocom.
Jak po wyglądzie odróżnić polskie truskawki od zagranicznych? Zobacz >>>>>

Wygląd truskawek polskich i zagranicznych jest podobny. Warto więc skupić na kondycji owoców i ich wyglądzie. Polskie truskawki zbierane rano, danego dnia są już bezpośrednio oferowane do sprzedaży dla klienta. Przez to szypułka jest cały czas zielona, w pełni nawodniona i ma atrakcyjny wygląd. Towar zagraniczny rwany jest kilka dni wcześniej. Transportowany w warunkach chłodniczych i przy schładzaniu dochodzi do wysuszenia. Najszybciej widać to na szypułce, która będzie oklapnięta - podpowiada Michał Malicki ze Stowarzyszenia Plantatorów Truskawek.

Spójrzmy koniecznie na szypułkę - jej nieatrakcyjny wygląd może wskazywać na to, że truskawki przebyły długą drogę, zanim trafiły na targowisko w Polsce. Jeśli szypułka jest intensywnie zielona, zdrowa, jędrna, dobrze przylegająca do owocu - może to świadczyć, że truskawka jest świeży, zebrany chwilę temu a zatem jest krajowa. Jeżeli truskawki są jaśniejsze przy szypułce, to znak, że prawdopodobnie były zbierane w stanie niedojrzałym - tak, jak do importu.