
Polskie truskawki są jędrne, ale mają często nieregularny kształt - są nierówne, mają różną wielkość, jaśniejszy kolor i słodki zapach. Zagraniczne truskawki są często zaskakująco duże, często mocno dojrzałe, miękkie i bardzo kształtne - wszystkie w opakowaniu wyglądają podobnie, są podobnej wielkości i nie pachną tak intensywnie. Mają odcień mocnej czerwieni i są lśniące.

W Polsce najczęściej uprawianą odmianą truskawek są te o kształcie stożkowym lub sercowatym. Podłużne i długie truskawki to najczęściej gatunki importowane.

Polskie truskawki mają zdecydowanie bardziej głęboki smak, który zawdzięczają zbiorowi już dojrzałych owoców. Owoce importowane są przewożone, a zatem muszą być zrywane niedojrzałe, aby przetrwały drogę. Stąd też ich znacznie mniej głęboki smak.

Truskawki zagraniczne mogą być bardziej odgniecione w transporcie, szczególnie te leżące na dole skrzynki. Na polskich truskawkach, które są zbierane bezpośrednio do łubianek, nie powinno być takich śladów. Dodatkowo zagraniczne truskawki w momencie przekładania w Polsce do łubianek mogą dostać wierzchnich otarć.