
Środki chemiczne stosuje się w celu ochrony roślin przed chwastami, insektami i grzybami a także przyspieszać wzrost. Jednak pozostałości pestycydów i innych toksycznych substancji często znajdują się na warzywach i owocach.
Produkty zanieczyszczone pestycydami mogą być szkodliwe dla zdrowia. Nie oznacza to, że należy przestać je spożywać, jeśli jednak jest taka możliwość, dobrze szukać ich przede wszystkim w sklepach z żywnością ekologiczną oraz jak najstaranniej myć. Niestety nie zawsze użycie samej wody pomoże pozbyć się szkodliwych substancji z ich powierzchni.
Jak usunąć pestycydy z warzyw i owoców? Jakie są skuteczne sposoby na usunięcie toksycznych substancji z produktów? Zobacz teraz w naszej galerii pięć sposobów na pozbycie się pestycydów z warzyw i owoców >>>>>

SODA OCZYSZCZONA
Skutecznym sposobem na pozbycie się pestycydów i innych szkodliwych substancji z warzyw i owoców jest wodna kąpieli z dodatkiem sody oczyszczonej. Na 1 litr wody przypada 1 czubata łyżka sody oczyszczonej. Produkty należy trzymać w przygotowanym roztworze przez 15 minut.
Udowodniono, że 15-minutowa kąpiel jabłek z dodatkiem sody oczyszczonej usunęła aż 80% preparatu grzybobójczego oraz 96% preparatu owadobójczego.
To najpopularniejsza, najczęściej stosowana i uznawana za najskuteczniejszą metoda.

OCET
W walce z pestycydami i bakteriami skutecznie działa woda z octem jabłkowym lub spirytusowym, ewentualnie kwaskiem cytrynowym. W mieszance wody i octu - na 1 litrze wody pół szklanki octu lub 2 łyżeczki kwasku cytrynowego - warzywa należy moczyć przez ok. 30 minut.
Warto wiedzieć, że po tej płukance woda stanie się mętna lub żółta, a na jej powierzchni mogą pojawić się tłuste plamy. Ma to związek z wyciągnięciem pestycydów z produktów.

SÓL LUB SOK Z CYTRYNY
Badania potwierdziły, że pestycydy mogą być usuwane również poprzez kąpiel wodną z dodatkiem soli morskiej lub soku z cytryny. W takiej mieszance należy pozostawić owoce lub warzywa na około 10 minut, a następnie bardzo dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Na miskę czystej wody przypadają 3 łyżki soli.