
PESTKI GREJPFRUTA
Znaną metodą jest połączenie 20 kropel wyciągu z pestek grejpfruta z łyżką sody oczyszczonej, szklanką octu oraz szklanką wody. Mieszankę należy przelać do spryskiwacza, rozpylić na owoce i warzywa a następnie odstawić je na godzinę, po czym dokładnie opłukać pod bieżącą, ciepłą wodą.

GOTOWE PŁYNY DO MYCIA WARZYW I OWOCÓW
W wielu sklepach można kupić gotowe płyny, spraye i mieszanki służące oczyszczaniu warzyw i owoców z zanieczyszczeń. Najczęściej usuwają one bakterie takie jak E. Coli czy Salmonella, choć mogą także pozbywać się pozostałości nawozów i pestycydów. Opakowania wielkości około 500 ml to koszt rzędu 20-30 zł.

Aby uniknąć szkodliwego wpływu pestycydów na nasze zdrowie, warto upewnić się, czy kupowane przez nas warzywa i owoce pochodzą z ekologicznej uprawy, w której nie używa się toksycznych środków chemicznych. Poleca się kupowanie produktów spożywczych od zaufanych rolników lub samodzielną uprawę w przydomowym ogródku.