1 z 8
Przewijaj galerię w dół
Środki chemiczne stosuje się w celu ochrony roślin przed...
fot. Michal Gaciarz

Środki chemiczne stosuje się w celu ochrony roślin przed chwastami, insektami i grzybami a także przyspieszać wzrost. Jednak pozostałości pestycydów i innych toksycznych substancji często znajdują się na warzywach i owocach.

Produkty zanieczyszczone pestycydami mogą być szkodliwe dla zdrowia. Nie oznacza to, że należy przestać je spożywać, jeśli jednak jest taka możliwość, dobrze szukać ich przede wszystkim w sklepach z żywnością ekologiczną oraz jak najstaranniej myć. Niestety nie zawsze użycie samej wody pomoże pozbyć się szkodliwych substancji z ich powierzchni.

Jak usunąć pestycydy z warzyw i owoców? Jakie są skuteczne sposoby na usunięcie toksycznych substancji z produktów? Zobacz teraz w naszej galerii pięć sposobów na pozbycie się pestycydów z warzyw i owoców >>>>>

2 z 8
SODA OCZYSZCZONA...
fot. unsplash.com

SODA OCZYSZCZONA
Skutecznym sposobem na pozbycie się pestycydów i innych szkodliwych substancji z warzyw i owoców jest wodna kąpieli z dodatkiem sody oczyszczonej. Na 1 litr wody przypada 1 czubata łyżka sody oczyszczonej. Produkty należy trzymać w przygotowanym roztworze przez 15 minut.

Udowodniono, że 15-minutowa kąpiel jabłek z dodatkiem sody oczyszczonej usunęła aż 80% preparatu grzybobójczego oraz 96% preparatu owadobójczego.

To najpopularniejsza, najczęściej stosowana i uznawana za najskuteczniejszą metoda.

3 z 8
OCET...
fot. unsplash.com

OCET
W walce z pestycydami i bakteriami skutecznie działa woda z octem jabłkowym lub spirytusowym, ewentualnie kwaskiem cytrynowym. W mieszance wody i octu - na 1 litrze wody pół szklanki octu lub 2 łyżeczki kwasku cytrynowego - warzywa należy moczyć przez ok. 30 minut.

Warto wiedzieć, że po tej płukance woda stanie się mętna lub żółta, a na jej powierzchni mogą pojawić się tłuste plamy. Ma to związek z wyciągnięciem pestycydów z produktów.

4 z 8
SÓL LUB SOK Z CYTRYNY...
fot. unsplash.com

SÓL LUB SOK Z CYTRYNY
Badania potwierdziły, że pestycydy mogą być usuwane również poprzez kąpiel wodną z dodatkiem soli morskiej lub soku z cytryny. W takiej mieszance należy pozostawić owoce lub warzywa na około 10 minut, a następnie bardzo dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Na miskę czystej wody przypadają 3 łyżki soli.

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Muzealnicy nagrodzeni w Biskupinie. Zdjęcia, lista wyróżnionych

Muzealnicy nagrodzeni w Biskupinie. Zdjęcia, lista wyróżnionych

Najgorzej jest w oświacie. Oto firmy, których pracownicy są najczęściej mobbingowani

NASZ PATRONAT
Najgorzej jest w oświacie. Oto firmy, których pracownicy są najczęściej mobbingowani

Dzień Pola Krajowej Grupy Spożywczej S.A. w Sobiejuchach. Plantatorzy nagrodzeni

Dzień Pola Krajowej Grupy Spożywczej S.A. w Sobiejuchach. Plantatorzy nagrodzeni

Zobacz również

Dzięki temu trikowi pomidor obrodzi. Ciocia Krysia to właśnie tym podlewa tym nawozem

Dzięki temu trikowi pomidor obrodzi. Ciocia Krysia to właśnie tym podlewa tym nawozem

Ciocia Krysia dodaje to do lawendy, a pokryje fioletem cały balkon. Oto triki

Ciocia Krysia dodaje to do lawendy, a pokryje fioletem cały balkon. Oto triki