
Czereśnie są pyszne i niskokaloryczne, to bogate źródło witamin i składników mineralnych a także cennych związków przeciwzapalnych. Jedzenie czereśni wspiera układ krążenia, pomaga przy dnie moczanowej, jest też dozwolone przy cukrzycy i insulinooporności. Zobacz teraz w naszej galerii, jakie właściwości mają czereśnie. Oto, co dzieje się z organizmem, gdy jemy czereśnie >>>>>

Aby pozbyć się robaków z czereśni, należy włożyć owoce do miski i zalać zimną wodą. Można dodać łyżkę soli. Larwy zaczną się dusić i wychodzić z czereśni. Po około 30-60 minutach owoce należy wyjąć łyżką cedzakową. Na dnie miski pozostaną martwe larwy nasionnicy trześniówki. Przed spożyciem czereśnie należy dodatkowo umyć. Co ważne, larwy nasionnicy trześniówki nie są niebezpieczna dla naszego organizmu.

CZEREŚNIE WSPIERAJĄ ODCHUDZANIE
Czereśnie są niskokaloryczne, a jednocześnie sycące, dlatego powinny znaleźć się w diecie odchudzającej. W porcji 100 g czereśni jest 68 kcal. Zaletą czereśni jest to, że zawierają jod, który wpływa na tempo przemiany materii.

CZEREŚNIE WSPIERAJĄ PRACĘ UKŁADU KRĄŻENIA
Czereśnie są dobrym źródłem potasu, który jest niezbędny do utrzymania prawidłowego ciśnienia tętniczego krwi. Badania pokazały, że osoby, które regularnie jedzą czereśnie, znacznie rzadziej skarżą się na zaburzenia rytmu serca i uczucie kołatania w klatce piersiowej. Czereśnie obfitują w kwercetynę, która wraz z witaminą C i rutyną uszczelnia naczynia krwionośne i reguluje krążenie krwi.