
CZEREŚNIE REGULUJĄ TRAWIENIE
Czereśnie to bogate źródło błonnika pokarmowego, który jest niezbędny do prawidłowej pracy układu pokarmowego. Spożywanie czereśni może zapobiegać zaparciom a także zmniejszać ryzyko rozwoju raka jelita grubego. Warto jednak pamiętać, że owoce te są ciężkostrawne, więc nadmierne spożycie może powodować niestrawność, wzdęcia oraz nudności. Zalecana jest porcja 100 g dziennie.

CZEREŚNIE WSPOMAGAJĄ PRACĘ TARCZYCY
Czereśnie są cennym źródłem jodu, który jest niezbędny do prawidłowej pracy tarczycy. Gdy tego pierwiastka jest zbyt mało, tarczyca wydziela niewystarczające ilości hormonów – trójjodotyroniny (T3) i tyroksyny (T4). Ich zbyt niski poziom może powodować niedoczynność tarczycy, która objawia się przez wypadanie włosów, uczucie dreszczy, nadmierne tycie, a także zaburzenia pamięci i depresję. Osoby z niedoczynnością tarczycy powinny częściej sięgać po te owoce sezonowe.

CZEREŚNIE OBNIŻAJĄ STĘŻENIE KWASU MOCZOWEGO WE KRWI
Czereśnie są źródłem cyjanidyny, która chroni naczynia krwionośne, a także korzystnie wpływa na regulację stężenia glukozy we krwi. Najważniejsza zaletą tego związku jest to, że obniża poziom kwasu moczowego w organizmie, a dzięki temu zmniejsza ryzyko ataku dny moczanowej. Wykazano także, że cyjanidyna działa przeciwnowotworowo.

CZEREŚNIE POPRAWIAJĄ WYGLĄD I KONDYCJĘ SKÓRY
Czereśni zawierają witaminy antyoksydacyjne, które opóźniają proces starzenia się komórek. Dodatkowo owoce te w 80 proc. składają się z wody, dzięki czemu nawadniają organizm i zapobiegają przesuszaniu się skóry. Czereśnie są źródłem witaminy C (7 mg), która jako silny antyoksydant chroni komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych.