
Truskawki w lodówce - jak długo można je przechowywać?
Truskawki w lodówce można trzymać w dobrej kondycji nawet 2-3 dni. Sprawdzonym miejscem na przechowywanie owoców jest dolna szuflada lub górna półka, gdzie panuje niezbyt niska temperatura. Truskawki będą smaczne i aromatyczne, jeśli wyjmiemy je z lodówki ok. 30 minut przed jedzeniem.

Czy z truskawek obrywać szypułki?
Zazwyczaj myjąc owoce, obrywamy ich szypułki. To błąd! Szypułki truskawek zdejmujemy dopiero tuż przed jedzeniem. Jeśli zrobimy to wcześniej, owoce podczas mycia nasiąkną wodą i stanął się nieapetyczne. Poza tym mycie truskawek z usuniętymi szypułkami wypłukuje z nich wartościowe składniki odżywcze. Warto wiedzieć, że szypułki są jadalne a nawet bardzo zdrowe - są doskonałym źródłem chlorofilu, który chroni organizm przed działaniem wolnych rodników i spowalnia procesy starzenia się.

Mrożenie truskawek - jak najlepiej mrozić truskawki?
Okres trwałości truskawek można wydłużyć poprzez mrożenie. Owoce jagodowe można mrozić do 12 miesięcy, warto jednak pamiętać, że im dłuższe przechowywanie, tym większa strata wartości odżywczych. Mrożenie truskawek przez 4 miesiące powoduje spadek ilości witaminy C o około 30-60 proc.

Jak najlepiej przechowywać truskawki?
Świeże truskawki najlepiej przechowywać na świeżym powietrzu, w zacienionym miejscu. Mogą w ten sposób zachować świeżość maksymalnie dwa dni.