
Truskawki po przyniesieniu do domu szybko tracą swoją świeżość a nieodpowiednio przechowywane psują się, gniją, mogą sfermentować a nawet pojawia się na nich pleśń. Takie owoce trzeba wyrzucić. Istnieje kilka prostych sposobów na wydłużenie świeżości truskawek. Dzięki temu zachowają też smak i swoje właściwości Jak przedłużyć świeżość truskawek? Zobacz skuteczne triki teraz w naszej galerii >>>>>

Truskawki - w czym przechowywać?
Truskawki nie powinny być trzymane w workach foliowych ani w plastikowych pojemnikach, ponieważ bez dostępu powietrza szybko się popsują. Jeśli kupiliśmy truskawki w foliowej torbie, przełóżmy owoce do ażurowej miski, koszyka lub sitka. Najlepiej sprawdzą się szerokie i w miarę płaskie naczynia - wtedy owoce się nie uszkodzą.

Jak myć truskawki? Ten częsty błąd popełnia wiele osób!
Wiele osób nie wie, że truskawek nie powinno się myć zaraz po przyniesieniu do domu, ale dopiero tuż przed spożyciem. Nie wystarczy przepłukanie owoców pod bieżącą wodą. Najlepsza jest kąpiel w wodzie z sodą oczyszczoną - jedna łyżka sody na litr wody. Truskawki moczymy kwadrans a następnie wyjmujemy na papierowy ręcznik i osuszamy. Nigdy nie myjemy truskawek w ciepłej wodzie, bo owoce stracą jędrność. Można dodać również niewielką ilość octu jabłkowego (ok. 1 łyżeczka octu na 4 szklanki wody) - ocet pomaga usunąć zanieczyszczenia i przedłuża trwałość truskawek.

Czy truskawki powinny być w lodówce?
Truskawki zdecydowanie dłużej zachowają swoją świeżość, jeśli będą przechowywane w lodówce. Na dnie pojemnika należy położyć kilka warstw papierowych ręczników - pochłoną wilgoć i sprawią, że owoce będą dłużej świeże. Następnie układamy przebrane wcześniej truskawki, przykrywamy kolejną warstwą papierowego ręcznika i wkładamy do lodówki na półce do przechowywania owoców.