
Międzynarodowy Dzień Pizzy przypada 9 lutego. Nie może obyć się on bez dania, które swój początek miało już w starożytnej Grecji. Wtedy mieszkańcy tego państwa przygotowywali płaskie chleby posmarowane oliwą, czosnkiem i dodatkiem ziół. Teraz możemy jej zasmakować w przeróżnych wariantach.
W naszym artykule poznasz jeden z nich oraz dowiesz się najlepszych ciekawostek związanych z pizzą! Zobacz więcej informacji i ciekawostek ►►►

Włosi rzadko przekraczają liczbę 3 składników na pizzy. Kiedyś wynikało to z biedy, a teraz uważają, że tradycja gra tutaj ogromną rolę.

Na świecie najwięcej pizzy zjada się w sobotnie wieczory, a najczęściej wybierane składniki to: pieczarki, papryka, salami, szynka i cebula.

Pizzę na grubym cieście i z wieloma dodatkami stworzyli Amerykanie. W USA sprzedaje się 350 kawałków pizzy na sekundę.