
WYLEWANIE WODY PO GOTOWANIU MAKARONU TO BŁĄD!
Woda po gotowaniu makaronu to wartościowy płyn, zawierający część składników odżywczych. Wodę tę można jeszcze wykorzystać- nie bez powodu nazywa się ją płynnym złotem. Woda po gotowaniu makaronu zawiera między innymi skrobię, dzięki czemu może stanowić świetny dodatek lub podstawę sosu - nada mu aksamitną konsystencję. Wody po makaronie można użyć także do gotowania zupy.

NIE PŁUCZ MAKARONU PO UGOTOWANIU - TO BŁĄD!
Uważa się, że płukanie makaronu zatrzymuje proces gotowania i zapobiega sklejaniu się. Nic bardziej mylnego. Płukanie dodatkowo zmywa warstwę skrobi, która poprawia walory smakowe i sprawia, że makaron lepiej łączy się z sosem.

JAK PRZECHOWYWAĆ UGOTOWANY MAKARON?
Ugotowany makaron dobrze jest włożyć do szczelnie zamykanego pojemnika. W lodówce można go przechowywać nawet 5 dni.