
KIEDY SOLIĆ MAKARON?
Badania wykazały, że sól nie wpływa na tempo gotowania się wody. Tak naprawdę, gotując makaron, można w ogóle zrezygnować z soli. Wiele osób jest przyzwyczajonych solić wodę na makaron, nie jest to jednak konieczne, zwłaszcza jeżeli makaron będzie dodany do zupy czy sosu.

W JAKIEJ WODZIE GOTOWAĆ MAKARON?
Wiele osób wrzuca makaron zbyt szybko do garnka. To błąd! Trzeba odczekać trochę czasu, aż woda się zagotuje i uzyska odpowiednią temperaturę. Makaron zawsze należy wrzucać do wrzątku, w przeciwnym razie będzie się kleił i wyglądał mało apetycznie.

ZA MAŁO WODY DO GOTOWANIA MAKARONU
Jeśli do gotowania makaronu dodamy zbyt mało wody, będzie się sklejał. Suchy makaron pod wpływem gorącej wody nieco większy swoją objętość, dlatego lepiej dać trochę więcej wody, niż miałoby być jej za mało. Makaron powinien bowiem swobodnie przemieszczać się w garnku.

MIESZANIE MAKARONÓW RÓŻNEGO RODZAJU TO BŁĄD!
Każdy makaron ma inny czas gotowania. Zależy on między innymi od wielkości czy typu mąki, z której został zrobiony. Mieszanie różnych rodzajów makaronu podczas gotowania może sprawić, że część się rozgotuje podczas gdy reszta będzie jeszcze twarda.