
Takie błędy popełniamy najczęściej, przyrządzając mięso mielone
USUWANIE NADMIARU WODY Z PATELNI
Jeżeli chcemy, by mięso mielone się usmażyło a nie ugotowało, należy wylewać z patelni nadmiar wody.

Takie błędy popełniamy najczęściej, przyrządzając mięso mielone
NACISKANIE MIĘSA MIELONEGO NA PATELNI
Kotletów mielonych na patelni nie należy naciskać, bo wtedy cała woda wydostanie się ze środka, co spowoduje, że mięso zrobi się suche i wiórowate.

Takie błędy popełniamy najczęściej, przyrządzając mięso mielone
SMAŻENIE KOTLETÓW MIELONYCH
Kotlety mielone należy co jakiś czas sprawdzać podczas smażenia, lekko unosząc je drewnianą łopatką, żeby mieć pewność, że się nie przypalają. Nigdy nie smażmy ich na największym gazie bądź mocy kuchenki.

Takie błędy popełniamy najczęściej, przyrządzając mięso mielone
MIĘSO MIELONE - JAK JE MROZIĆ?
Mięso mielone najlepiej przechowywać w lodówce w temperaturze 2-3 stopni, maksymalnie kilka godzin. Mięso mielone można jednak zamrozić. Ważne jest, aby nie mrozić go w opakowaniu, w którym zostało przyniesione ze sklepu. Folie, tacki czy pudełka najlepiej wyrzucić a mięso owinąć w folię i nie dopuścić, aby pojawiło się w niej powietrze. Następnie zapakować w torbę do mrożenia lub inny nieprzepuszczający wilgoci materiał. Dobrze jest też zapisać na opakowaniu datę mrożenia, ponieważ mięso nie powinno być przechowywane dłużej niż 2 miesiące (w przypadku wieprzowiny) i dłużej niż 3 miesiące (w przypadku wołowiny).