
SAŁATKA JARZYNOWA - KIEDY DODAĆ MAJONEZ?
Wiele osób dodaje majonez do sałatki jarzynowej od razu po jej przyrządzeniu, a następnie całość wstawić do lodówki na kilkanaście godzin, by składniki się "przegryzły". Okazuje się, że to błąd. Majonez czy inny sos do sałatek powinno się dodawać dopiero przed podaniem. Dodany wcześniej sos psuje smak sałatki i przyspiesza jej psucie.

SAŁATKA JARZYNOWA - CO ZROBIĆ, GDY JEST ZBYT WODNISTA
Zdarza się, że po zrobieniu sałatki staje się ona bardzo wodnista. Jak temu zaradzić? Zanim dodasz majonez do sałatki, wlej do niego nieco żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie i wymieszaj. Dzięki temu konsystencja majonezu i całej sałatki stanie się znacznie bardziej zwarta.

SAŁATKA JARZYNOWA - JAKIE WARZYWA WYBRAĆ?
Jakie są najlepsze warzywa do sałatki jarzynowej? Większość przepisów podaje, że wystarczy po prostu ugotować włoszczyznę w posolonej wodzie i pokroi. Jednak doświadczeni kucharze podpowiadają, że najlepsze do sałatki jarzynowej są warzywa z rosołu!