5 z 12
Sałatka jarzynowa jest najsmaczniejsza, gdy idealne łączy w...
fot. pixabay.com

SAŁATKA JARZYNOWA - SKŁADNIKI

Sałatka jarzynowa jest najsmaczniejsza, gdy idealne łączy w sobie smaki: słodki (z marchewki, zielonego groszku czy surowego jabłka), kwaśny (z kiszonego lub konserwowego ogórka), słony. Całość uzupełniają ziemniaki i jajka a spaja majonez. Istnieje mnóstwo wariacji na temat sałatki jarzynowej. Można dodać do niej gotowane lub pieczone mięso, kiełbasę, śledzia solonego, różne warzywa korzeniowe i strączkowe. Jednak najistotniejsza kwestia to właśnie ów balans smakowy, który staje się wyraźny gdy zajdzie proces tzw. "przegryzania" sałatki w lodówce po jej przyrządzeniu.

6 z 12
W sałatce jarzynowej istotna jest tekstura. To właśnie...
fot. pixabay.com

SAŁATKA JARZYNOWA - KROJENIE SKŁADNIKÓW

W sałatce jarzynowej istotna jest tekstura. To właśnie wyróżnia sałatkę jarzynową - połączenie składników miękkich, twardych, chrupkich, lepkich i sprężystych. Wszystkie tekstury powinny być idealnie wyczuwane na języku, dlatego tak ważne jest odpowiedni sposób krojenia składników. W klasycznej wersji przyjmuje się, że składniki sałatki jarzynowej powinny być pokrojone w kostkę nie mniejszą od ziarnka groszku. Warzywa kroimy w kostkę o boku 1 cm, ziemniaki w nieco większa kostkę, gotowanych jajek również nie należy siekać zbyt drobno. Drobniej można pokroić jedynie ogórka, jeśli jest wyjątkowo kwaśny.

7 z 12
Wpływ na smak sałatki jarzynowej ma odpowiednia proporcja...
fot. Wojciech Wojtkielewicz

SAŁATKA JARZYNOWA - PROPORCJE

Wpływ na smak sałatki jarzynowej ma odpowiednia proporcja składników. Istnieje wiele przepisów na sałatkę jarzynową, ale najłatwiej zapamiętać prostą zasadę: każdego składnika powinna być ta sama objętość, na przykład 1 szklanka. Co ważne, składniki sałatki powinny być oblepione majonezem, ale nie pływać w nim.

8 z 12
Majonez przygotowuje się z surowych jajek, oliwy i...
fot. pixabay.com

SAŁATKA JARZYNOWA Z MAJONEZEM

Majonez przygotowuje się z surowych jajek, oliwy i musztardy. Przyrządzając go samodzielnie należy pamiętać, że jajka mogą być skażone są bakteriami Salmonella, które wywołują salmonellozę. Na wszelki wypadek lepiej jajka zanurzyć we wrzątku na 15-30 sekund. Najbezpieczniej jest przygotować majonez wegański - bez jajka. Można również zastąpić majonez śmietaną lub jogurtem naturalnym, które mają jednak inny smak, więc wówczas należy pamiętać o tym, by odpowiednio przyprawić sałatkę jarzynową.

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Nowa prognoza waloryzacji emerytur. Złe wieści dla seniorów - takie mogą być podwyżki

Nowa prognoza waloryzacji emerytur. Złe wieści dla seniorów - takie mogą być podwyżki

Wypoczynek pod tężniami w Inowrocławiu czy Ciechocinku? "Tu trzepią kasę na ludziach"

Wypoczynek pod tężniami w Inowrocławiu czy Ciechocinku? "Tu trzepią kasę na ludziach"

Przybywa medalistów. Odznaczenie otrzymała m. in. 100-letnia pani Michalina z Zalesia

Przybywa medalistów. Odznaczenie otrzymała m. in. 100-letnia pani Michalina z Zalesia

Zobacz również

Nowa prognoza waloryzacji emerytur. Złe wieści dla seniorów - takie mogą być podwyżki

Nowa prognoza waloryzacji emerytur. Złe wieści dla seniorów - takie mogą być podwyżki

Jacek Stachursky świętował 30-lecie kariery w Brześciu Kujawskim. Zdjęcia i wideo

Jacek Stachursky świętował 30-lecie kariery w Brześciu Kujawskim. Zdjęcia i wideo