
Kurki
Czyli pieprzniki jadalne. Występują w lasach od czerwca do października. Wiele osób ceni je jako dodatek do dań oraz sosów. Nadają potrawom łagodnego, lekko pieprznego smaku. Kurki warto zbierać ponieważ są źródłem witamin z grupy B, a także kwasu foliowego, potasu czy żelaza.

Borowiki szlachetne (prawdziwki)
Zestawienie zamyka król polskich lasów - czyli borowik szlachetny. Popularny grzyb marynujemy w occie lub zjadamy w pysznym sosie śmietanowym, bigosie lub krokiecie. Choć nie zaleca się spożywania go zbyt dużo w ramach jednego posiłku, ponieważ jest ciężkostrawny, to już w małych ilościach dostarcza witamin z grupy B oraz fosforu, żelaza, magnezu czy potasu. Rośnie zarówno pod drzewami iglastymi, jak i liściastymi.

Wakacyjne zbiory mają swoje plusy. Po pierwsze spacer po lesie działa bardzo relaksacyjnie - obniża się ciśnienie, puls i poziom stresu. Ponadto spotkamy o wiele mniej grzybiarzy, a więc wbrew pozorom możemy liczyć na bardziej udane zbiory.

Zbierając grzyby należy zachować szczególną ostrożność, aby nie skończyć z poważnym zatruciem pokarmowym. Tyczy się to szczególnie mniej doświadczonych grzybiarzy. Jeżeli nie mamy stu procentowej pewności, czy dany grzyb jest jadalny, lepiej go nie dotykać.