
TEST ZE SZKLANKĄ WODY
Aby sprawdzić świeżość jajka, należy napełnić szklankę wodą a następnie umieścić w niej jajko. Jeśli zatonie - jest świeże. Nieświeże jajko będzie się unosiło na wodzie.

BIAŁKO JAJKA W RÓŻOWYM ODCIENIU
Jeśli białko jest różowe lub perłowo białe, należy natychmiast wyrzucić jajko. Białko w takich odcieniach prawdopodobnie zaczęło się psuć z powodu obecności groźnych bakterii Pseudomonas, czyli pałeczek ropy błękitnej.
Spożycie jajek zanieczyszczonych przez te bakterie może spowodować zatrucie pokarmowe, którego objawy mogą się pojawić po kilku godzinach lub nawet kilku dniach i obejmują rozstrój żołądka, biegunkę, wymioty, gorączkę, nudności i skurcze żołądka.

RZADKIE BIAŁKO
Jeśli białko jajka łatwo się rozlewa i jest rzadkie - to sygnał, że jajko może być nieświeże.

ZWARTE ŻÓŁTKO
W świeżym jajku żółtko jest zwarte i dobrze trzyma się białka, ma jednolity kolor, jest jędrne i nie rozlewa się. Nie martw się jednak, jeśli żółtko jest jasnożółte lub pomarańczowe - to oznacza po prostu, że kura miała dietę bogatą w jasne pigmenty roślinne.
Jeśli żółtko łatwo się rozlewa a przy poruszeniu pływa w białku, bardzo możliwe, że jajko jest nieświeże.