
Inspekcja Handlowa skontrolowała placówki gastronomiczne i stwierdziła szereg nieprawidłowości. Opublikowany raport zawiera dane z kontroli Inspekcji Handlowej przeprowadzonej w 360 lokalach gastronomicznych w całej Polsce. W 49,4 proc. a więc 178 z 360 skontrolowanych lokali, odnotowano nieprawidłowości.
- Jest gorzej niż się spodziewaliśmy. Prawie połowa restauratorów w rejonach turystycznych popełnia błędy - informuje Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
UOKiK przypomina najważniejsze prawa, jakie mają konsumenci w restauracjach. Na co warto zwrócić uwagę, wybierając się do lokalu gastronomicznego? Do czego goście restauracji mają prawo? Sprawdź w naszej galerii najważniejsze zasady, zanim zjesz poza domem >>>>>

Takie masz prawa w restauracjach. UOKiK przypomina - te zasady obowiązują w lokalach w Polsce
Zwróć uwagę na czystość w lokalu i to nie tylko w odniesieniu do obrusów, naczyń, czy sztućców, ale i podłogi, elementów wystroju i toalet.
W najnowszym raporcie z kontroli lokali gastronomicznych Inspekcja Handlowa nie miała zastrzeżeń do stanu sanitarno-porządkowego oraz warunków przechowywania środków spożywczych objętych kontrolą.

Takie masz prawa w restauracjach. UOKiK przypomina - te zasady obowiązują w lokalach w Polsce
Sprawdź, czy w miejscu ogólnodostępnym - wewnątrz lub na zewnątrz lokalu - umieszczony został cennik. Jest to o tyle ważne, że sprzedawcy kształtują swoje ceny swobodnie, przepisy prawa nie określają cen maksymalnych.

Takie masz prawa w restauracjach. UOKiK przypomina - te zasady obowiązują w lokalach w Polsce
Pamiętaj, że cenniki potraw i napojów muszą zawierać aktualne informacje umożliwiające identyfikację ceny z potrawą lub wyrobem.