
Te produkty prawie nigdy nie tracą ważności - można przechowywać w lodówce miesiącami
Okazuje się, że odpowiednio zamrożone i zapakowane produkty mogą być przechowywane niemal w nieskończoność. Jak długo można przetrzymywać żywność w zamrażarce? Niektóre mrożonki można przechowywać "w nieskończoność". Wiele mrożonek teoretycznie prawie nigdy nie traci ważności.
Które mrożonki prawie nigdy nie tracą ważności? Sprawdź w naszej galerii na kolejnych slajdach >>>>>

JAK DŁUGO MOŻNA PRZECHOWYWAĆ MASŁO W LODÓWCE?
MASŁO
Masło może wytrzymać nawet rok w zamrażarce. Należy jednak sprawdzić, czy na produkcie mlecznym nie tworzą się kryształki.

JAK DŁUGO MOŻNA PRZECHOWYWAĆ MIĘSO W LODÓWCE?
MIĘSO
Świeża wołowina, cielęcina, jagnięcina i wieprzowina może być bezpiecznie przechowywana w zamrażarce nawet do 12 miesięcy. O dziwo, nieotwarte opakowania hot-dogów, a także mięsne obiady i wędliny zaleca się przechowywać zamrożone tylko do dwóch miesięcy. Sałatek z makaronu, kurczaka, tuńczyka lub jajek nie należy w ogóle zamrażać.
Mięso raz rozmrożone nie może wrócić do zamrażarki? To mit! Zamrożona żywność rozmrożona w lodówce lub w zimnej wodzie może zostać ponownie bezpiecznie zamrożona.
Zamrożone mięso, które już przekroczyło datę przydatności, może już nie smakować tak dobrze lub wyschnąć, ale nadal można je bezpiecznie jeść.

JAK DŁUGO MOŻNA PRZECHOWYWAĆ JAJKA W LODÓWCE?
JAJKA
Nie można zamrozić całego jajka, ponieważ skorupka pęknie.
Poleca się najpierw rozbełtać jaja trzepaczką, a następnie zamrozić. Można także zamrozić rozbite, nie rozmącone jajka, a następnie wykorzystać je do zrobienia omletów lub wypieków. Same białka jaj również można bezpiecznie przechowywać w zamrażarce, ale żółtka jaj mogą stracić swoją konsystencję.